0

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

DeseryŚniadanieŚniadanie do łóżkaWypiekiCynamonŚliwkiSezon naSłodka sobotaŚniadanie do łóżka
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, zalewamy odrobiną letniej wody i mieszamy na gęstą pastę. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie bąbelkować.

**Możemy również ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować prostokąt masłem cynamonowym i przykryć go drugim prostokątem.

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?

Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało, pod koniec wyrabiania dodajemy kawałeczki zimnego masła. Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące. Dodatkowo może jeszcze polać je z wierzchu lukrem. Mm palce lizać!

Więcej o przygotowywaniu drożdżowego ciasta pisałam już w Akademii burczywmiwbrzuchu. Zapraszam do lektury <klik>.

I zapewniam Was, że te ślimaki są słodkie jak buziaki!


Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 14-15 g świeżych drożdży*
  • jajko
  • 300 ml mleka (u mnie migdałowe)
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła

Masło cynamonowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 4 śliwki

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże (lub zaczyn*), rozbełtane jajka, sól.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
  3. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż ciasto je wchłonie (ok. 2-3 minuty).
  4. Elastyczne ciasto zostawiamy w natłuszczonej masłem misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na długi prostokąt.
  6. Miękkie masło łączymy z cynamonem i cukrem, śliwki drobno siekamy.
  7. Prostokąt smarujemy masłem, posypujemy śliwkami, składamy z prawej i lewej strony tworząc kopertę.**
  8. Kroimy na 9 paseczków, delikatnie je rozciągamy. Każdy z nich zginamy na pół i zaplatamy warkoczyk. Formujemy ślimaka, końcówkę ciasta przeplatamy przez środek bułeczki tworząc supełek.
  9. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  10. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
  11. Po upieczeniu ślimaki ściągamy z blaszki. Cukier puder łączymy z wrzątkiem i cynamonem.
  12. Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem.