Ciasteczka korzenne Pepparkakor
15 grudnia 2013 ·
Przepis
Na ok. 5 blach w zależności od wybranych kształtów
Wskazówki
*przepis z bloga Moje wypieki z moimi zmianami
Ciasteczka korzenne Pepparkakor
15 grudnia 2013 ·
Przepis
Znajomy Szwed niedawno odwiedził nas z całą puszką pełną pysznych, cieniutkich ciasteczek korzennych. Nieco przypominające nasze pierniczki serduszka wyjątkowo przypadły mi do gustu. Przez to, że były cieniutkie, wyciągałam rękę po następne i następne bez wyrzutów sumienia. Zdradzieckie bestie.
Nie jestem wielką fanką typowych pierniczków, które muszą leżeć tygodniami, aby zmięknąć i nabrać odpowiedniej konsystencji. Chcę mieć efekt tu i teraz. Już i tak wystarczająco długo czekam na nalewkę (I, II), więc nie będę dokładać sobie kolejnych cierpień. Te korzenne ciasteczka odpowiadają moim oczekiwaniom.
Ciasto wymaga jedynie dwóch godzin w lodówce. Później nieco wałkowania. A później jest już naprawdę z górki. Warto rozwałkować je naprawdę cienko, bo takie smakują najlepiej. Po kilku nieprzyjemnych próbach wpadliśmy na praktyczne rozwiązanie- rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając je kolejnym arkuszem papieru do pieczenia z góry, aby nie przyklejał się wałek. Odrywacie potem niepotrzebne po wycięciu resztki ciasta i papier gotowy jest do położenia na blasze. Dzięki temu unikniecie też niszczenia delikatnych kawałków ciasta.
Do ciasteczek proponuję wykorzystać domową przyprawę korzenną. Nareszcie mam szansę ją wypróbować!
Ciasteczka korzenne Pepparkakor*
– 150 g syropu klonowego
– 110 g masła
– 100 g cukru pudru
– 375 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 jajko
- W garnku rozpuść syrop, masło i cukier puder. Podgrzewaj do całkowitego roztopienia i odstaw do ostygnięcia.
- W misce pomieszaj mąkę, proszek i przyprawy. Dodaj jajko i wystudzoną zawartość garnka.
- Możesz mieszać ciasto maszyną do zagniatania chleba (z hakiem) lub ręcznym mikserem. Po zagnieceniu ciasto będzie bardzo lepkie.
- Ciasto wyłóż na folię do żywności, zawiń i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby stwardniało.
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Odcinaj po kawałku ciasta (resztę chowaj do lodówki). Ułóż ciasto na jednym płacie papieru do pieczenia, oprósz lekko mąką i połóż na nim drugą warstwę papieru. Bardzo cienko rozwałkuj.
- W cienko rozwałkowanym cieście wytnij kształty foremkami. Nadmiar ciasta odłóż do następnego wałkowania.
- Ciastka na papierze do pieczenia kładź na blasze i piecz ok. 8 minut aż zbrązowieją.
- Powtarzaj czynności w stosunku do reszty ciastek.
Śliwka
W tej kategorii