Chrupiące jajka faszerowane
15 kwietnia 2019 ·
Przepis
16 sztuk
PrzekąskiPrzystawkiŚniadanieŚniadanie do łóżkaWielkanocJajkaSerDo chlebaNa talerzuŚniadanie do łóżkaWielkanoc
Chrupiące jajka faszerowane
15 kwietnia 2019 ·
Przepis
Piejo kury piejo, że Wielkanoc coraz bliżej. Niezłe jaja!
I to nie byle jakie, bo od szczęśliwych kur. Oto chrupiące jaja w panierce z płatków kukurydzianych, faszerowane pastą serową i rzeżuchą. Co prawda gryzmolę jak kura pazurem, ale napisałam dla Was przepis.
Chrupiące jajka faszerowane
- 8 jajek
Panierka:
- mąka pszenna
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- płatki kukurydziane
- olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
- żółtka ugotowanych jajek na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- 100 g tartego żółtego sera
- łyżka sosu Sriracha lub Tabasco
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
- sól, pieprz
- Jajka wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 9 minut. Przelewamy wodą, obieramy ze skorupek.
- Ugotowane przecinamy na pół, wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki.
- W rondlu rozgrzewamy olej. Na talerzykach szykujemy: pokruszone płatki kukurydziane, roztrzepane jajka z musztardą, mąkę. Połówki ugotowanych jajek panierujemy w mące, jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
- Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażmy przez 2-3 minuty, aż panierka się zarumieni. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- W tym czasie rozgniatamy żółtka widelcem, dodajemy majonez, Srirachę, tarty ser, szczypiorek, rzeżuchę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Panierowane połówki jajek wypełniamy pastą, z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
W tej kategorii