Calzoncini
*Można zastąpić mąką pszenną typ 500/550/650, odradzam tortową
**W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 15 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).
Calzoncini
Ciao bambini, przed Wami Calzoncini, czyli Calzone w wersji mini.
Poniżej znajdziecie uniwersalny przepis na ciasto na pizzę. Oczywiście są i receptury na bazie zaczynu, czy zakwasu na które czeka się i dobę. Ale z tym przepisem poradzi sobie każdy, a ciasto jest naprawdę niezłe i świetnie sprawdzi się i do Calzone. Do wyrobienia ciasta nawet nie potrzebujecie miksera (chociaż wiadomo, ułatwi Wam życie).
W czasie gdy ciasto wyrasta, zajęłam się przygotowywaniem sosu Diabolo Pomodoro. Wiemy wszyscy, że trwa sezon na cudowne pomidory, ale sięgnęłam po te z puszki, bo chciałam by przepis był uniwersalny i przydał się też Wam w środku zimy.
Jaki jest Twój ulubiony smak pizzy? Nie mogłam się zdecydować na jeden farsz, więc przygotowałam 4:
1 – Chanterelle – Puree ziemniaczane, kurki, karmelizowana cebula, rozmaryn, parmezan
2 – Grucha – Gruszka, mascarpone, mozzarella, ser pleśniowy, orzechy włoskie, miód
3 – Hawai – Sos Diabolo Pomodoro, ananas, Prosciutto Cotto, mozzarella
4 – Niko – Sos Diabolo Pomodoro, tuńczyk, chilli, czerwona cebula, czarne oliwki, mozzarella
Calzoncini
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej typ „00”*
- 7 g suszonych drożdży instant**
- 200 ml letniej wody
- 2-3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Wierzch/spód:
- kasza manna (opcjonalnie do posypania blachy)
- białko (opcjonalnie) + oregano
- oliwa (opcjonalnie)
Sos Diabolo Pomodoro:
- cebula
- 3 ząbki czosnki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- puszka pomidorów krojonych
- gałązka bazylii
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- sól
Farsze:
Chanterelle:
- puree ziemniaczane z 2 ziemniaków
- 50 g oczyszczonych kurek
- mała cebula
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu jabłkowego
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki tartego parmezanu
Grucha:
- gruszka
- 2 łyżki mascarpone
- 50 g sera pleśniowego
- 2 łyżki tartej Mozzarelli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- garść orzechów włoskich
- łyżeczka miodu
- pieprz
Hawai
- świeży ananas
- Prosciutto Cotto
- sos Diabolo Pomodoro
- suszone oregano
- tarta Mozzarella
Niko
- 2 łyżki sosu Diabolo Pomodoro
- mała puszka tuńczyka w oliwie (u mnie „con peperoncino”)
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Ciasto:
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże instant (w przypadku świeżych szykujemy zaczyn*), sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
- Po ok. 5 minutach zgrabną kulę z ciasta przekładamy do misy skropionej oliwą. Wierzch przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia no 1-1,5 h.
- Po tym czasie delikatnie odgazowujemy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną z nich zostawiamy w misie pod przykryciem, drugą przekładamy na oprószony mąką blat.
- Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, uważamy by nie kleiło się do blatu.
- Wycinamy kółka wycinaczką lub szklanką o średnicy ok. 8 cm.
- Na środku każdego kółka umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto jak pierogi. Dodatkowo możemy wokół calzoncini owinąć falbankę z ciasta lub zabezpieczyć boki ciasta widelcem (by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia). Inny sposób zawijania pieczonych mini ravioli jest położenie na środku kółka farszu, przykrycie go drugim kółkiem z ciasta i zrobieniem szlaczku widelcem.
- Tak przygotowane calzoncini umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na blachęm można sypnąć trochę kaszy manny.
- Pierożki można zostawić czyste, posmarować je białkiem i posypać np. oregano, skropić oliwą lub posmarować pomidorowym sosem.
- Calzoncini pieczemy w 210 stopniach przez 20 minut lub do momentu aż będą z wierzchu rumiane. Podajemy z pomidorowym sosem.
Sos:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i delikatnie zgniecione ząbki czosnku (mogą być w całości), podsmażamy aż się zarumienią.
- Dodajemy pomidory z puszki, które rozgniatamy widelcem oraz gałązkę bazylii. Podsmażamy kilka minut.
- Do puszki po pomidorach wlewamy wino, wypłukujemy zawartość i z resztkami sosu wlewamy całość na patelnię. Dodajemy ocet balsamiczny i miód
- Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 10 minut.
- Następnie przelewamy wszystko do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki sos.
- Gotowy sos przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy jeszcze krótko na patelni. Następnie studzimy.
Chanterelle:
- Kurki podsmażamy z posiekaną drobno cebulą i chilli. Gdy się zarumienią dodajemy miód i ocet, krótko karmelizujemy.
- Puree ziemniaczane łączymy z podsmażonymi kurkami, posiekanym drobno rozmarynem, tartą gałką, solą i pieprzem. Dodajemy tarty parmezan i mieszamy.
Grucha:
- Gruszkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kawałki sera pleśniowego, mascarpone, tarty parmezan i tartą mozzarellę.
- Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i miód. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Hawai:
- Świeżego ananasa kroimy w kostkę, dodajemy posiekane w paseczki Prosciutto Cotto, sos pomidorowy, oregano i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy.
Niko:
- Tuńczyka z puszki rozdrabniamy widelcem (ja zostawiłam pikantną oliwę), dodajemy posiekaną w piórka czerwoną cebule, pokrojone w paseczki czarne oliwki, posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Dodajemy tarty parmezan/Mozarellę i sos Diabolo Pomodoro. Dokładnie mieszamy.