Calzoncini

PrzekąskiPrzystawkiAnanasKurkiPomidoryZiemniakKuchnia włoskaNa talerzuTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki

*Można zastąpić mąką pszenną typ 500/550/650, odradzam tortową

**W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 15 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).

Calzoncini

Ciao bambini, przed Wami Calzoncini, czyli Calzone w wersji mini.

Poniżej znajdziecie uniwersalny przepis na ciasto na pizzę. Oczywiście są i receptury na bazie zaczynu, czy zakwasu na które czeka się i dobę. Ale z tym przepisem poradzi sobie każdy, a ciasto jest naprawdę niezłe i świetnie sprawdzi się i do Calzone. Do wyrobienia ciasta nawet nie potrzebujecie miksera (chociaż wiadomo, ułatwi Wam życie).

W czasie gdy ciasto wyrasta, zajęłam się przygotowywaniem sosu Diabolo Pomodoro. Wiemy wszyscy, że trwa sezon na cudowne pomidory, ale sięgnęłam po te z puszki, bo chciałam by przepis był uniwersalny i przydał się też Wam w środku zimy.

Jaki jest Twój ulubiony smak pizzy? Nie mogłam się zdecydować na jeden farsz, więc przygotowałam 4:

1 – Chanterelle – Puree ziemniaczane, kurki, karmelizowana cebula, rozmaryn, parmezan 

2 – Grucha – Gruszka, mascarpone, mozzarella, ser pleśniowy, orzechy włoskie, miód

3 – Hawai – Sos Diabolo Pomodoro, ananas, Prosciutto Cotto, mozzarella

4 – Niko – Sos Diabolo Pomodoro, tuńczyk, chilli, czerwona cebula, czarne oliwki, mozzarella


Calzoncini

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ „00”*
  • 7 g suszonych drożdży instant**
  • 200 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Wierzch/spód:

  • kasza manna (opcjonalnie do posypania blachy)
  • białko (opcjonalnie) + oregano
  • oliwa (opcjonalnie)

Sos Diabolo Pomodoro:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • puszka pomidorów krojonych
  • gałązka bazylii
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • sól

Farsze:

Chanterelle:

  • puree ziemniaczane z 2 ziemniaków
  • 50 g oczyszczonych kurek
  • mała cebula
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Grucha:

  • gruszka
  • 2 łyżki mascarpone
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki tartej Mozzarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka miodu
  • pieprz

Hawai

  • świeży ananas
  • Prosciutto Cotto
  • sos Diabolo Pomodoro
  • suszone oregano
  • tarta Mozzarella

Niko

  • 2 łyżki sosu Diabolo Pomodoro
  • mała puszka tuńczyka w oliwie (u mnie „con peperoncino”)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Ciasto:

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże instant (w przypadku świeżych szykujemy zaczyn*), sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
  2. Po ok. 5 minutach zgrabną kulę z ciasta przekładamy do misy skropionej oliwą. Wierzch przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia no 1-1,5 h.
  3. Po tym czasie delikatnie odgazowujemy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną z nich zostawiamy w misie pod przykryciem, drugą przekładamy na oprószony mąką blat.
  4. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, uważamy by nie kleiło się do blatu.
  5. Wycinamy kółka wycinaczką lub szklanką o średnicy ok. 8 cm.
  6. Na środku każdego kółka umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto jak pierogi. Dodatkowo możemy wokół calzoncini owinąć falbankę z ciasta lub zabezpieczyć boki ciasta widelcem (by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia). Inny sposób zawijania pieczonych mini ravioli jest położenie na środku kółka farszu, przykrycie go drugim kółkiem z ciasta i zrobieniem szlaczku widelcem.
  7. Tak przygotowane calzoncini umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na blachęm można sypnąć trochę kaszy manny.
  8. Pierożki można zostawić czyste, posmarować je białkiem i posypać np. oregano, skropić oliwą lub posmarować pomidorowym sosem.
  9. Calzoncini pieczemy w 210 stopniach przez 20 minut lub do momentu aż będą z wierzchu rumiane. Podajemy z pomidorowym sosem.

Sos:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i delikatnie zgniecione ząbki czosnku (mogą być w całości), podsmażamy aż się zarumienią.
  2. Dodajemy pomidory z puszki, które rozgniatamy widelcem oraz gałązkę bazylii. Podsmażamy kilka minut.
  3. Do puszki po pomidorach wlewamy wino, wypłukujemy zawartość i z resztkami sosu wlewamy całość na patelnię. Dodajemy ocet balsamiczny i miód
  4. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko przez 10 minut.
  5. Następnie przelewamy wszystko do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki sos.
  6. Gotowy sos przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy jeszcze krótko na patelni. Następnie studzimy.

Chanterelle:

  1. Kurki podsmażamy z posiekaną drobno cebulą i chilli. Gdy się zarumienią dodajemy miód i ocet, krótko karmelizujemy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z podsmażonymi kurkami, posiekanym drobno rozmarynem, tartą gałką, solą i pieprzem. Dodajemy tarty parmezan i mieszamy.

Grucha:

  1. Gruszkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kawałki sera pleśniowego, mascarpone, tarty parmezan i tartą mozzarellę.
  2. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i miód. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Hawai:

  1. Świeżego ananasa kroimy w kostkę, dodajemy posiekane w paseczki Prosciutto Cotto, sos pomidorowy, oregano i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy.

Niko:

  1. Tuńczyka z puszki rozdrabniamy widelcem (ja zostawiłam pikantną oliwę), dodajemy posiekaną w piórka czerwoną cebule, pokrojone w paseczki czarne oliwki, posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  2. Dodajemy tarty parmezan/Mozarellę i sos Diabolo Pomodoro. Dokładnie mieszamy.