Brownie potrójnie czekoladowe
2 listopada 2013 ·
Przepis
Forma 18 x 22 cm
Brownie potrójnie czekoladowe
2 listopada 2013 ·
Przepis
Nie wiem, czy to dewiza życiowa ludzi leniwych, czy tych, którzy wiecznie dążą do perfekcji. Nie czuję się w pełni członkiem żadnej z tych grup.
Coś w tym jednak jest i często tę zasadę przemycam do własnego życia, bo uważam, że jak coś robić to porządnie, albo wcale. Dlatego, gdy tylko zdecydowałam się na jakiś czekoladowy wypiek, od razu stwierdziłam, że:
Jak kochać – to księcia. Jak kraść- to miliony. A jak piec brownie – to tylko potrójnie czekoladowe!
Tym sposobem upiekłam brownie na bazie gorzkiej czekolady z zawartością kakao 70%, w środku znalazły się kostki mlecznej czekolady z orzechami oraz białej. Gdy zjadłam kawałek, przeniosłam się do czekoladowego raju!
Przepis możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli wolicie bardziej wilgotne brownie – wystarczy 15 minut w piekarniku, przy bardziej zwartym, ale nadal wilgotnym cieście będzie to ok. 18 minut.
Ps. Podzielcie się chociaż kawałkiem z kimś kogo lubicie, na pewno to doceni!
Brownie potrójnie czekoladowe:
- 150 g gorzkiej czekolady (u mnie zawartość kakao 70%)
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g mlecznej czekolady (u mnie z orzechami)
- 100 g białej czekolady
- 1-2 łyżki kakao
- Do rondla wlewamy wodę sięgającą 1/4 wysokości. Nad rondlem umieszczamy miseczkę z masłem oraz czekoladą, które rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po kilku minutach mieszamy dokładnie rozpuszczoną masę, która powinna być lejąca i studzimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając mikserem, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę miksujemy całość do połączenia składników. na koniec dorzucamy kostki białej i mlecznej czekolady.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wlewamy masę, wyrównujemy łyżką wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni.
- Brownie pieczemy przez 16-18 minut, w zależności od planowanego efektu. Im krócej pieczemy, tym będzie bardziej wilgotne.
- Upieczone można posypać dodatkowo kakao.
Tosia
W tej kategorii