Broccoli pasta
31 marca 2022 ·
Przepis
2-3
Broccoli pasta
31 marca 2022 ·
Przepis
Szakarą szakarą makaron! Dzisiaj propozycja wiosennej kolacji. Oto Broccoli Pasta, do tego chrupiąca młoda kapusta, ogórek, szczypiorek, awokado, dressing z nerkowców i basta.
Si, wiem, makaron i surówka to odważne zestawienie, ale będą Państwo zadowoleni. Na wszelki wypadek nie mówmy o tym rodowitym Włochom! Możecie też rozdzielić oba elementy, surówkę serwować do obiadu, a pastę na kolację. Zróbcie jak uważacie, ja tylko podrzucam receptury.
Broccoli pasta
- brokuł (ok.500 g)
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 50 ml oliwy
- łyżka masła
- 1 l wrzącej wody
- 50 g tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie Bucatini)
Wiosenna surówka
- 1/4 młodej kapusty
- ogórek wąż
- 1/2 awokado
- 1/2 jabłka
- szczypiorek
- 4 łyżki tartego parmezanu
- Dressing:
- 30 g orzechów nerkowca
- 3 plasterki chilli
- łodyga szczypiorku
- 1/2 awokado
- sok z 1 limonki
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól
Pasta:
- Brokuły drobno siekamy, także łodygę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z posiekanym czosnkiem i chilli. Dodajmy łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut, aż się zarumieni i przejdzie smakiem oliwy.
- Wlewamy wrzącą wodę (500 ml), dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy na gładki mus.
- Dolewamy wrzącą wodę, wrzucamy makaron. (u mnie Bucatini). Dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż makaron będzie al dente (u mnie 9 minut).
- Następnie dodajemy masło i parmezan, przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, przykrywamy garnek i odstawiamy jeszcze na kilka minut, aż pasta wsiąknie brokułowy sos.
- Serwujemy z surówką i parmezanem.
Surówka:
- Kapustę cienko szatkujemy. W kostkę kroimy:ogórka, awokado, jabłko (skrapiamy cytryną by nie ściemniało). Dodajemy posiekany szczypiorek i parmezan.
- Nerkowce łączymy z chilli, szczypiorkiem, awokado, sokiem z limonki, miodem, octem jabłkowym i oliwą, przyprawiamy solą. Miksujemy na gładki dressing, który dodajemy do kapusty z dodatkami, dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekanymi nerkowcami.
W tej kategorii