0

Broccoli pasta

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiBrokułKapustaKuchnia włoskaLekki tydzieńNa talerzuObiady czwartkoweWiosenny tydzieńZ warzywniaka

Broccoli pasta

Szakarą szakarą makaron! Dzisiaj propozycja wiosennej kolacji. Oto Broccoli Pasta, do tego chrupiąca młoda kapusta, ogórek, szczypiorek, awokado, dressing z nerkowców i basta.

Si, wiem, makaron i surówka to odważne zestawienie, ale będą Państwo zadowoleni. Na wszelki wypadek nie mówmy o tym rodowitym Włochom! Możecie też rozdzielić oba elementy, surówkę serwować do obiadu, a pastę na kolację. Zróbcie jak uważacie, ja tylko podrzucam receptury.


Broccoli pasta

  • brokuł (ok.500 g)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 50 ml oliwy
  • łyżka masła
  • 1 l wrzącej wody
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 250 g ulubionego makaronu (u mnie Bucatini)

Wiosenna surówka

  • 1/4 młodej kapusty
  • ogórek wąż
  • 1/2 awokado
  • 1/2 jabłka
  • szczypiorek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Dressing:
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 3 plasterki chilli
  • łodyga szczypiorku
  • 1/2 awokado
  • sok z 1 limonki
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

Pasta:

  1. Brokuły drobno siekamy, także łodygę i  wrzucamy na rozgrzaną oliwę z posiekanym czosnkiem i chilli. Dodajmy łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut, aż się zarumieni i przejdzie smakiem oliwy.
  2. Wlewamy wrzącą wodę (500 ml), dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy na gładki mus.
  3. Dolewamy wrzącą wodę, wrzucamy makaron. (u mnie Bucatini). Dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż makaron będzie al dente (u mnie 9 minut).
  4. Następnie dodajemy masło i parmezan, przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, przykrywamy garnek i odstawiamy jeszcze na kilka minut, aż pasta wsiąknie brokułowy sos.
  5. Serwujemy z surówką i parmezanem.

Surówka:

  1. Kapustę cienko szatkujemy. W kostkę kroimy:ogórka, awokado, jabłko (skrapiamy cytryną by nie ściemniało). Dodajemy posiekany szczypiorek i parmezan.
  2. Nerkowce łączymy z chilli, szczypiorkiem, awokado, sokiem z limonki, miodem, octem jabłkowym i oliwą, przyprawiamy solą. Miksujemy na gładki dressing, który dodajemy do kapusty z dodatkami, dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekanymi nerkowcami.