0

Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty

Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty

Hola amigos! Przygotowałam dziś przepis nie byle jaki na chili sin carne boczniaki!

W weekend szykuję (bezmięsną) meksykańską ucztę. Mam już praskę do tortilli, czekam na niebieską mąkę kukurydzianą, ale to mi nie przeszkadza w testowaniu wkładów do tacosów już teraz, przecież można je zaserwować np. w chrupiącej sałacie. Zaczęłam od roślinnej wersji chili sin carne. 

Mielone mięso zastąpiłam posiekanymi drobno orzechami włoskimi i jędrnymi boczniakami. Całość dusiła się w aromatycznym pomidorowym sosie z kawą, gorzką czekoladą i syropem klonowym. Dla przełamania gorzko-pikantnego smaku kwaśna śmietana, cebula marynowana w cytrusach i awokado. Mhh caramba! Wyszło fantastycznie!


Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty

  • czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy/oleju roślinnego
  • 200 g boczniaków
  • 100 g orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 25 ml espresso
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżeczki przypraw (wędzona papryka, słodka papryka, ostra papryka, suszone jalapeno lub pieprz cayenne, kmin rzymski, oregano, szczypta cynamonu)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 limonki

Dodatki:

  • awokado
  • kwaśna śmietana
  • tarty cheddar
  • chilli
  • kolendra
  • liście sałaty rzymskiej

Marynowana cebula:

  • 2 czerwone cebule
  • sok z pomarańczy
  • sok z limonki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli

Cebula:

  1. Cebulę siekamy w piórka i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut, odsączamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą.
  2. Cebulowe piórka łączymy z sokiem z cytrusów, chilli, kolendrą, syropem klonowym i solą. Marynujemy minimum 20 minut przed podaniem, a najlepiej zostawiamy w słoiku w lodówce na kilka godzin.

Boczniaki sin carne:

  1. Podsmażamy cebulę posiekaną w piórka. Gdy się zarumieni dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz oregano) i pokrojone na paseczki boczniaki. Smażymy ok. 3 minuty.
  2. Dodajemy posiekane drobno orzechy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty.
  3. Dodajemy krojone pomidory z puszki, świeżo zaparzone espresso, sos sojowy i syrop klonowy. Zmniejszamy płomień i dusimy danie przez ok. 15 minut.
  4. Następnie dodajemy oregano i gorzką czekoladę. Chwilę dusimy. Dodajemy sok z połowy limonki i próbujemy. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze sosem sojowym, syropem klonowym lub sokiem z limonki do smaku.

Tacosy:

  1. Boczniaki sin carne podajemy na umytych wcześniej liściach sałaty rzymskiej.
  2. Dekorujemy kwaśną śmietaną, awokado, marynowaną cebulą, chilli, tartym cheddarem i kolendrą.