Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty
Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty
Hola amigos! Przygotowałam dziś przepis nie byle jaki na chili sin carne boczniaki!
W weekend szykuję (bezmięsną) meksykańską ucztę. Mam już praskę do tortilli, czekam na niebieską mąkę kukurydzianą, ale to mi nie przeszkadza w testowaniu wkładów do tacosów już teraz, przecież można je zaserwować np. w chrupiącej sałacie. Zaczęłam od roślinnej wersji chili sin carne.
Mielone mięso zastąpiłam posiekanymi drobno orzechami włoskimi i jędrnymi boczniakami. Całość dusiła się w aromatycznym pomidorowym sosie z kawą, gorzką czekoladą i syropem klonowym. Dla przełamania gorzko-pikantnego smaku kwaśna śmietana, cebula marynowana w cytrusach i awokado. Mhh caramba! Wyszło fantastycznie!
Boczniaki sin carne w tacosach z sałaty
- czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy/oleju roślinnego
- 200 g boczniaków
- 100 g orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 25 ml espresso
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżeczki przypraw (wędzona papryka, słodka papryka, ostra papryka, suszone jalapeno lub pieprz cayenne, kmin rzymski, oregano, szczypta cynamonu)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- sól, pieprz
- sok z 1/2 limonki
Dodatki:
- awokado
- kwaśna śmietana
- tarty cheddar
- chilli
- kolendra
- liście sałaty rzymskiej
Marynowana cebula:
- 2 czerwone cebule
- sok z pomarańczy
- sok z limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżka posiekanej kolendry
- łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
Cebula:
- Cebulę siekamy w piórka i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut, odsączamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą.
- Cebulowe piórka łączymy z sokiem z cytrusów, chilli, kolendrą, syropem klonowym i solą. Marynujemy minimum 20 minut przed podaniem, a najlepiej zostawiamy w słoiku w lodówce na kilka godzin.
Boczniaki sin carne:
- Podsmażamy cebulę posiekaną w piórka. Gdy się zarumieni dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz oregano) i pokrojone na paseczki boczniaki. Smażymy ok. 3 minuty.
- Dodajemy posiekane drobno orzechy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty.
- Dodajemy krojone pomidory z puszki, świeżo zaparzone espresso, sos sojowy i syrop klonowy. Zmniejszamy płomień i dusimy danie przez ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy oregano i gorzką czekoladę. Chwilę dusimy. Dodajemy sok z połowy limonki i próbujemy. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze sosem sojowym, syropem klonowym lub sokiem z limonki do smaku.
Tacosy:
- Boczniaki sin carne podajemy na umytych wcześniej liściach sałaty rzymskiej.
- Dekorujemy kwaśną śmietaną, awokado, marynowaną cebulą, chilli, tartym cheddarem i kolendrą.