0

Boczniaki po tatarsku

Boczniaki po tatarsku

Z drogi śledzie, boczniak jedzie! 

Mam dla Was przepis nie byle jaki na tatarskie boczniaki ?


Boczniaki po tatarsku

•400 g boczniaków

•3 łyżki oliwy lub masła

•łyżeczka miodu lub syropu klonowego

•łyżeczka sosu sojowego

•3 ogórki konserwowe lub kiszone

•szalotka lub mała cebula

•1/2 jabłka

•łyżka majonezu

•3 łyżki kwaśnej śmietany

•2 łyżeczki musztardy

•łyżeczka miodu lub syropu klonowego

•łyżka soku z cytryny lub soku z ogórków kiszonych

•3 łyżki posiekanego szczypiorku

•sól, pieprz

 


  1. Boczniaki kroimy w paseczki, smażymy ja na rozgrzanej oliwie lub maśle przez 5 minut. Dodajemy miód, sos sojowy i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
  2. Ogórki i szalotkę drobno siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy cytryną by nie ściemniało).
  3. Dodajemy majonez, śmietanę, miód, musztardę i sok z cytryny.
  4. Wrzucamy ostudzone boczniaki, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Boczniaki serwujemy z chlebem lub ziemniakami.