Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
*można zastąpić sodą oczyszczoną
Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
Stachursky wciąż nucąc obiecywał mi „Dla Ciebie kawior, szampan, truskawki i jakie tylko zechcesz zabawki”, a ja wciąż czekałam na te plony z wypiekami na twarzy. W końcu mamy truskawki i nareszcie można coś upiec.
Wystarczy jednak jaj, zostawmy food porn za kurtyną. Mamy pojutrze Dzień Mamy, ja dla swojej upiekę niezłe ciacho. Zaczęłam od ucierania jajek z cukrem i truskawkami na kogel-mogel. Podobno „Dziewczyny lubią brąz”, niby tak, ale moja mama niekoniecznie. Wyczułam w ciemno, że bardziej jej się spodoba blondyn, dlatego zamiast brownie upiekłam dla niej ciasto z białą czekoladą.
Dowcip wyssałam z mlekiem matki, zatem nikt się nie obrazi za ten rym – moja stara lubi rabarbara, ale także truskawki. To połączenie to doprawdy klasa, w smaku przypomina trochę ananasa. Życie jest kruche, dlatego carpe diem, z wierzchu kruszonki trochę zjem. Na razie to tajemnica, bowiem jutro się dowiem czy podoba jej się to ciacho, ale coś czuję, że powie, że to niezły słodziak.
Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g truskawek
- 120 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia*
- łodyga rabarbaru
- garść truskawek
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- W rondlu topimy masło. Następnie zestawiamy rondel z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, energicznie mieszamy przez ok. minutę, aż masa się dobrze połączy.
- Truskawki miksujemy blenderem na smoothie. Jajka ubijamy z cukrem i musem truskawkowym mikserem na kogel mogel. Dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-czekoladową, mieszamy.
- Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
- Formę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wykładamy od spodu pergaminem, boki smarujemy topionym masłem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką.
- Ciasto ozdabiamy z wierzchu kawałkami rabarbaru i truskawkami.
- W rondlu topimy masło, zestawiamy z ognia, dodajemy mąkę i cukier, krótko mieszamy. Utworzoną kruszonkę wykładamy na owoce.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni 35-40 minut (do suchego patyczka). Przed krojeniem studzimy, dodatkowo możemy je ozdobić świeżymi truskawkami.