Big Kahuna Burger (Pulp Fiction)
Big Kahuna Burger (Pulp Fiction)
Być może jeszcze tego o nas nie wiecie, ale jesteśmy z Tosią wielkimi fankami dobrego kina. W filmach często wielką rolę odgrywa jedzenie, czasami nawet danie pełni rolę głównego bohatera (jak na przykład mój ukochany placek jagodowy). Dzięki temu film działa na wszystkie nasze zmysły, a czasem samo wspomnienie wywołuje intensywną pracę ślinianek. Dlatego w hołdzie wspaniałym filmom i goszczącym na ekranie daniom ogłaszamy ten tydzień „Tygodniem filmowym” na burczymiwbrzuchu. Od dzisiaj do niedzieli, zobaczycie smakowite kinowe kąski i dania, które powstały z tych nietypowych inspiracji.
Big Kahuna Burger:
Burgery:
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 50 g gorgonzoli
– pół papryczki habanero
– 1 łyżka sosu pikantnego chilli
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka sosu Worchestershire
– 2 ząbki czosnku
– 1 żółtko
– sól
– pieprz
Sos:
– 75 g majonezu
– 40 g ketchupu
Dodatki:
– 4 plastry świeżego ananasa
– sałata
– 2 pomidory
– kiełki lucerny
– 4 bułki hamburgerowe
- Ananasa obierz ze skórki i pokrój w plastry. Wytnij środek nożem. Zgrilluj na patelni aż pojawią się na nim charakterystyczne grillowe paski.
- Pokrój w plastry pomidora.
- Wymieszaj składniki na sos.
- Do miski wrzuć mięso i dodaj wszystkie składniki (gorgonzolę pokrusz w małe kawałki, a czosnek poszatkuj). Dobrze wymieszaj i zagnieć mięso rękami.
- Patelnie grillową wysmaruj tłuszczem i zrób próbnego, małego burgera, aby sprawdzić, czy jest odpowiednio dosmakowany. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
- Ulep z mięsa 4 burgery. Dobrze ugnieć je w rękach, aby nie rozleciały się podczas smażenia. Smaż z dwóch stron, po 5 minut z jednej, po 5 minut z drugiej strony, aby burgery pozostały soczyste.
- Bułki posmaruj sosem. Ułóż sałatę, pomidory i kiełki. Połóż burgera, ananasa i przykryj drugą połową bułki.