Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą
*Jak zrobić klej ziemniaczany? Ugotowane ziemniaki z kilkoma łyżkami gorącej wody miksujemy blenderem na gładką, klejącą pastę. Przy 100 g kleju będą to mniej więcej 2 ziemniaki i 4 łyżki wody.
**Czerwoną kapustę można zastąpić białą, a czerwone wino białym winem
Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą
W przyszłym tygodniu prowadzę dla znajomych warsztaty pierogowe i poproszono mnie byśmy ulepili też bezglutenowe. Kocham gluten, wiem, że ma wady, ale nie pozwolę go obrażać! Rozumiem jednak, że czasem to kwestie zdrowotne, a nie fanaberie, więc zgodziłam się, zamiast wpadać w histerię.
Postanowiłam zabawić się z tym ciastem. Stwierdziłam, że te pierogi nie mogą być tylko zjadliwe, muszą być fantastyczne. I o dziwo się udało! Uważam jednak, że koniecznie trzeba je serwować odsmażone z cebulką.
Czasem piekę chleby bezglutenowe, dlatego z doświadczenia wiedziałam, że ciasto to będzie się kruszyć. Aby je skleić i nawilżyć wymyśliłam sobie ziemniaczany klej, który sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne. Wystarczy świeżo ugotowane ziemniaki potraktować blenderem.
Jeśli dla kogoś w życiu najważniejsza jest kapusta, jego głowa na pewno jest pusta. Ale co innego gdy lepimy świąteczne pierogi czy ucha, wtedy liczy się kapucha. Bezglutenowe pierogi grubo nadziałam farszem z kiszonej i czerwonej kapusty z czerwonym winem i żurawiną.
Bezglutenowe pierogi z czerwoną kapustą
Ciasto:
- 250 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g kleju ziemniaczanego
- 300 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
Farsz:
- 200 g kapusty kiszonej
- 150 g czerwonej kapusty
- cebula
- jabłko
- 150 ml czerwonego wina
- garść żurawiny
- łyżeczka miodu
- liść laurowy
- pieprz
- łyżka masła klarowanego
Ciasto:
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy klej ziemniaczany, sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie plastyczne. Nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.
- Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby „odpoczęło”.
- Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich cienko wałkujemy na oprószonym ryżową mąką blacie. Resztę zostawiamy w misie pod przykryciem.
- Wycinamy kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Brzegi każdego kółeczka delikatnie zwilżamy wodą, na środku wykładamy łyżkę farszu, zlepiamy boki ciasta i tak przygotowane pierogi odkładamy na tacy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
- Bezglutenowe pierogi lepi się trudniej niż klasyczne. Jeśli zrobi nam się w uformowanym pierogi dziurka warto ją zakleić odrobiną ciasta, zwilżając to miejsce wodą powinna się z tego zrobić niewidoczna łatka.
- Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 4 minuty.
- Następnie polecam je podsmażyć na patelni z cebulką.
Farsz:
- Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, starte na tarce jabłko i liść laurowy, podsmażamy 5 minut.
- Wlewamy wino, dodajemy miód i zmniejszamy ogień.
- Kapustę dusimy 30 minut. Studzimy.
Tosia