Batatowe gnocchi z kurkami
                    31 sierpnia 2022                    ·
                    Przepis                
            Batatowe gnocchi z kurkami
                        31 sierpnia 2022                        ·
                        Przepis                    
                Buona sera! Być może kogoś to ZASKOCZI, ale na włoskie kopytka wcale nie mówimy GNOCZI, a gnocchi (njoki). Przed Wami batatowe gnocchi ??
Que sera sera, więc nie zabraknie tu sera, bo taplają się one w kremowym sosie z kurkami i śmierdzielem Camembertem, a wspaniałym dopełnieniem jest tu tymianek i kwaskowata porzeczka.
Batatowe gnocchi
- 500 g batata
 - jajko
 - 220 g mąki pszennej + do podsypania
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - łyżeczka soli
 
Sos kurkowy z serem pleśniowym i porzeczką
- 200 g kurek
 - cebula
 - łyżeczka posiekanej papryczki chilli
 - gałązka tymianku
 - łyżka oliwy
 - łyżeczka miodu
 - łyżeczka octu winnego
 - 150 g sera Camembert
 - 200 ml śmietanki kremówki
 - gałązka czerwonej porzeczki (ok. 30 gramów)
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - sól, pieprz
 
Gnocchi:
- Batata kroimy na 3-4 części, kładziemy na blasze piekarnika i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Drugą możliwością jest ugotowanie go, aż będzie miękki.
 - Ciepłego batata obieramy ze skórki i ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
 - Gdy lekko przestygnie, dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i sól.
 - Wyrabiamy masę krótko, do połączenia składników.
 - Teraz są dwie możliwości:
 - Ciasto przekładamy na blat kuchenny i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i przykładamy je do specjalnie wyrzeźbionej deseczki (segnagnocchi) tocząc ją, aby powstał wzorek lub odznaczamy widelcem tworząc paseczki. Uformowane gnocchi układamy na tacy posypanej mąką.
 - Druga opcja to uformowanie wałeczków i wycinanie kopytek, do których przygniatamy lekko widelec.
 - Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minut lub do momentu ich wypłynięcia.
 - Ugotowane odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię z sosem
 
Sos:
- Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, oraz oczyszczone kurki (większe kroimy na mniejsze części). Dodajemy posiekane drobno chilli oraz tymianek, przyprawiamy pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i ocet, karmelizujemy krótką chwilę.
 - Wlewamy połowę kremówki i dodajemy posiekany drobno Camembert, zmniejszamy ogień i mieszamy czekając, aż ser się roztopi i zagęści. Po 3 minutach wlewamy resztę kremówk, wrzucamy kuleczki porzeczki i i podgrzewamy jeszcze z 3 minuty, przyprawiając na koniec sos solą.
 - Do tak przygotowanego sosu wrzucamy gnocchi, aby sos pokrył kluski.
 - Gnocchi możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem.
 
                        W tej kategorii