Banoffee tost
16 lutego 2014 ·
Przepis
2 porcje
Wskazówki
*trudno przewidzieć ilość, trzeba zrobić jej tyle, aby udało się ją ubić, gdyż z małą ilością może być problem.
Banoffee tost
16 lutego 2014 ·
Przepis
Gdy pierwszy raz w życiu zabrałam się za przygotowanie banoffee pie byłam bardzo sceptycznie nastawiona. Bo przecież co takiego ciekawego może kryć się w połączeniu kajmakowo-bananowo-śmietanowym. Takie smaki kojarzyły mi się raczej z tandetnymi lodowymi deserami, a nie obłędnym ciastem. I naprawdę bardzo się pomyliłam.
Aż trudno opisać mi co najbardziej lubię w tym cieście. Może to banany, najlepiej jeszcze zielonkawe i sprężyste. Uwielbiam wykorzystywać je w kuchni, często jako naturalny słodzik.
Gdy myślałam nad kolejnym śniadaniowym postem wpadłam na pomysł, żeby podać je w formie kanapki. Właściwie przez moją główę przeleciało kilka klasycznych tart: key lime pie, pecan pie, czy banoffee właśnie. A decyzja podjęła się sama.
Na śniadanie wolę raczej wytrawne smaki, ale lubię czasem zmienić front. Szczególnie w niedzielę, gdy pierwszy posiłek mogę celebrować tak długo, jak będę miała ochotę.
Banoffee tost:
– 2 kromki chleba tostowego
– 2 łyżki masy krówkowej
– 1 banan
– bita śmietana*
– poszatkowana czekolada
- Kromkę podgrzej w tosterze.
- Posmaruj masą krówkową
- Ułóż na niej pokrojone w plasterki banany.
- Przykryj warstwą bitej śmietany.
- Posyp poszatkowaną czekoladą.
Śliwka
W tej kategorii