Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem
Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem
Choć to już 201 tydzień prowadzenia u nas na blogu cyklu „śniadanie do łóżka” muszę wam się do czegoś przyznać. Moje śniadanie jest zwykle monotonne i niezmienne, zawsze rano pochłaniam kanapki. Wielokrotnie eksperymentowałam z innymi daniami, ale jestem wielką fanką glutenu i bez względu na okoliczności moje śniadanie zawsze skończy się jedną kromką na słono, jedną kromką na słodko.
Fakt, dodatki zmieniają się z dnia na dzień. Czasem na słono postawię na wędlinę, ostry chutney i pomidory, czasem na kozi ser i paprykę. Druga kromka to zwykle masło i z domowej hodowli spadziowy miód, albo twarożek z tymże miodem. Wyjątki dopuszczam tylko jesienią i zimą- owsiankę.
Gdy z niecierpliwością czekamy aż w naszym budynku zaczną wreszcie grzać, owsianka to prawdziwy must-have. Rozgrzewa od środka i trzyma. Kuuurdeee trzyma:) I zwykle stawiam na nudne połączenia, jabłko-cynamon, banan- żurawina, ot takie klasyki. Ale dzisiaj było inaczej.
Jesień kojarzy mi się z gruszkami, jabłkami, śliwkami i orzechami. Jesień pachnie korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i świeżo startym imbirem. Część z tych smaków wykorzystałam dzisiaj w mojej amarantusance, czyli czymś, co jest szybką „owsianką” z amarantusa. Sama w sobie wyszła kwaskowata, dzięki jeszcze nie tak słodkim śliwkom, ale całość zalałam małym grzeszkiem, cynamonowym karmelem. I świat stał się piękny.
Amarantusanka jesienna z cynamonowym karmelem:
– 40 g ekspandowanego amarantusa
– 250 ml mleka
– 2 duże szczypty soli
– 250 g gruszek
– 250 g śliwek
– 1 łyżka masła
– 50 g migdałów
– 65 g brązowego cukru
– 80 ml wody
– pół łyżeczki cynamonu
– 25 ml śmietanki kremówki
- Pokrój w kostkę gruszki (bez gniazd nasiennych) i śliwki (bez pestek).
- Rozpuść w rondelku masło i dodaj pokrojone śliwki i gruszki.
- Smaż ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zmiękną. Odstaw na później.
- W innym rondelku rozgrzej mleko. Gdy się zagotuje dodaj amarantus i sól. Mieszaj przez pół minuty i odstaw na bok. Amarantus powinien pochłonąć mleko, a z całości powinna zrobić się papka.
- Na suchej patelni podpraż przez kilka minut migdały aż się zrumienią (powinno to potrwać ok. 5 minut). Odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej na dużym ogniu cukier i wodę. Gotuj ok. 1,5 minuty (nie mieszając), wsadź łyżeczkę i sprawdź czy karmel jest gęsty. Jeśli jest, dodaj śmietankę i wymieszaj.
- Pomieszaj amarantus z owocami. Posyp migdałami i polej karmelem.