Pstrąg w panierce orzechowej + dyniowy ryż + pieczone buraki
*możesz również użyć innych orzechów (lub wymieszać), świetnie sprawdzą się migdały
** aby uzyskać puree upiecz dynie, oddziel od skórek i rozgnieć miąższ
Pstrąg w panierce orzechowej + dyniowy ryż + pieczone buraki
Obudził mnie sms mniej więcej o takiej treści:
Hej, właśnie ogarniam się po powrocie z Mediolanu, wchodzę na bloga, a tam nie ma czwartkowego obiadu, czy możesz mi powiedzieć co się stało?:)
A ja właśnie przeciągałam się radośnie będąc pewna, że jest przecież czwartek rano. W takiej ostatnio żyję rzeczywistości, nie odliczam już namiętnie dni do przysłowiowego piąteczku i nie patrzę w kalendarz. Stąd takie wpadki. Więc i wy nie zdziwcie się, że obiad czwartkowy pojawia się w piątek. Spokooooojnie, możecie iść na piwo, nikt was jutro nie będzie ścigał w pracy:)
Po świeżo odkrytym fakcie, że dziś jednak piątek, postanowiłam wybrać się na mój ulubiony, sopocki rynek po rybę i w ten sposób nawiązać trochę do mojej wpadki. Zanim się jednak ogarnęłam, wybór już był mały, zostały dorsze i pstrągi. A dorsze mi się już ostatnio trochę przejadły, więc drogą eliminacji postawiłam na pstrąga.
Do tego wszystkiego wpadła do mnie koleżanka z niespodziewanym prezentem w postaci puree z dyni, a teściowa zatrudniła mnie do pomocy przy łupaniu orzechów, które zasypały jej ogród. Połączyłam więc wszystkie czwartkowe, tfu piątkowe przygody i wyszedł z tego taki oto obiad.
Przed wsadzeniem pstrąga do piekarnika, gdy leżał już przede mną z uroczą, orzechową panierką, wpadłam nagle na czysto eksperymentalny pomysł posypania go brązowym cukrem. Już w trakcie degustacji uznaliśmy, że ten manewr stworzył to danie na nowo. W panierce, oprócz goryczki orzechów, było czuć słodką chrupkość.
Pstrąg w orzechowej panierce:
– 2 kawałki fileta z pstrąga
– sól, pieprz
– 50 g orzechów włoskich*
– 1 łyżka mąki
– 1 jajko
– 1 łyżeczka brązowego cukru
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (jeśli robisz całe danie, będzie już rozgrzany do tej temperatury od pieczenia buraków).
- Umyj rybę, osusz i sprawdź dokładnie czy filety nie mają ości. Ja zostawiłam skórkę z drugiej strony i pozbyłam się jej dopiero jedząc.
- Orzechy drobno poszatkuj.
- Posyp rybę mąką od części mięsa.Posól i popieprz.
- Do miski wlej jajko i roztrzep widelcem. Zamocz obsypaną mąką stronę, a następnie obsyp orzechami, mocno wklepując je w rybę. Wykończ brązowym cukrem.
- Umieść ryby w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika na ok. 12-15 minut (jeśli robisz całe danie, wstaw je na ostatnie 12-15 minut pieczenia buraków, razem z nimi, na innej półce, lub obok).
Dyniowy ryż:
– 100 g ryżu jaśminowego
– 150 g puree z dyni**
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– tabasco
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 15 minut). Wylej wodę, otwórz woreczek i odstaw na później.
- Rozgrzej masło na patelni i wrzuć na nie paste curry, przeciśnięty czosnek i starty na tarce imbir. Smaż ok. 2 minuty.
- Dodaj puree z dyni i smaż jeszcze kilka minut.
- Dopraw sosem sojowym, miodem, tabasco i sprawdź czy potrzeba jeszcze soli.
- Na patelnię wsyp ugotowany ryż i wymieszaj z sosem. Odstaw na później.
- Odgrzej ryż na kilka minut przed końcem pieczenia pstrąga i buraków.
Pieczone buraki:
– 1 duży burak
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Buraka obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- Wstaw buraki do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, octem balsamicznym i posyp solą. Wymieszaj je w naczyniu i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- Po upływie 20 minut dolej do naczynia tyle wody, aby pokrywała połowę wysokości buraków.
Śliwka