Miodownik z kremem pistacjowym
18 grudnia 2022 ·
Przepis
Miodownik z kremem pistacjowym
18 grudnia 2022 ·
Przepis
Staropolski piernik tak długo dojrzewał, że zupełnie nie spodziewał się konkurencji. Wtedy na stole pojawił się on, mega słodziak. Miodownik posmyrany kremem pistacjowym, powidłami i oblany gorzką czekoladą.
Miodownik z kremem pistacjowym
Miodowe blaty:
- 150 g naturalnego miodu
- 70 g cukru
- 120 g masła
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
Krem pistacjowy:
- 200 g obranych prażonych pistacji
- 100 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli (jeśli pistacje nie są solone)
Dodatki:
- 400 g powideł lub konfitury np. z porzeczki
- 60 g prażonych, obranych pistacji
Polewa:
- 100 g kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- W garnku roztapiamy masło z cukrem i miodem. Miksturę krótko studzimy.
- Do dużej misy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Wlewamy letnią miksturę i zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
- Dzielimy je na 3 równe części, przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na 3 placki o średnicy ok. 26 cm.
- Każdy placek pieczemy osobno, w tortownicy wyłożonej na spodzie pergaminem, przez 8-10 minut w 180 stopniach. Miodowe spody studzimy.
- Pistacje łączymy z cukrem pudrem i ucieramy je mikserem.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągamy.
- Stopniowo wlewamy letnią kremówkę i dalej miksujemy składniki kremu, do dokładnego połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca. Studzimy ją.
- Pierwszy blat miodowy smarujemy kremem pistacjowym, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy powidłami lub konfiturą z porzeczki. Przykrywamy trzecim blatem.
- W rondlu podgrzewamy kremówkę, zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy. Utworzonym gęstym kremem smarujemy wierzch i boki miodownika, dekorujemy posiekanymi pistacjami.
W tej kategorii