0

Orzechowy bulion z pieczonych warzyw

Orzechowy bulion z pieczonych warzyw

Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo iż bez mięsa, smakował jak u mamy?

Podkręcam go masłem orzechowym, pastą miso i wędzonymi, suszonymi owocami.


  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 łodygi selera naciowego
  • por
  • główka czosnku
  • 3 plastry imbiru
  • 3 pieczarki (lub suszone grzyby)
  • przyprawy korzenne: łyżeczka ziarenek pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 goździki,
  • pęczek ziół (u mnie natka pietruszki i kolendra)
  • wędzone owoce: 2 plastry jabłka, 4 wędzone śliwki, 2 suszone gruszki
  • 2 l zimnej wody

 

  • Orzechowa mikstura:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • Opcjonalnie:
  • łyżeczka octu ryżowego
  • łyżeczka syropu klonowego

Dodatki:

  • makaron ryżowy
  • marynowany imbir
  • szczypiorek
  • orzeszki arachidowe
  • podsmażone tofu

Karmelizowana brukselka z pieczarkami:

  • łyżeczka masła
  • 10 brukselek
  • 5 pieczarek
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżeczka pasty miso
  • łyżeczka syropu klonowego

  1. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy w łupinach nad ogniem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można ją podsmażyć na żeliwnej patelni lub w garnku i dodać łyżeczkę masła.
  2. Na blasze wyłożonej pergaminem lub w ceramicznej formie umieszczamy: umyte i obrane warzywa, pieczarki,  główkę czosnku w łupinkach (odcinamy w 3/4 wysokości). Dodajemy przyprawy korzenne, plasterki imbiru, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy zjaraną cebulę, liście laurowe, zioła, suszone owoce, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Garnek można przykryć i zostawić szczelinę między pokrywką.
  4. Pod koniec gotowania przecedzamy bulion przez sito i wlewamy ponownie do garnka.
  5. Masło orzechowe łączymy z pastą miso, sosem sojowym, olejem sezamowym. Opcjonalnie dodajemy również syrop klonowy i ocet ryżowy. Wlewamy odrobinę ciepłego buliony i mieszamy aby pozbyć się grudek. Miksturę wlewamy do gotującej się zupy. Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
  6. Na maśle podsmażamy posiekane w plasterki pieczarki i brukselkę wraz z poszatkowaną papryczką chilli. Gdy po kilku minutach się zarumienią, dodajemy pastę miso i syrop klonowy, karmelizujemy.
  7. Zupę podajemy z tofu, makaronem ryżowym, imbirem, szczypiorkiem, orzeszkami i karmelizowanymi brukselkami.