Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, chrzanem i domowym majonezem
Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, chrzanem i domowym majonezem
W myśl zasady „jesteś tym co jesz” od dawna staram się zwracać sporą uwagę na to co mam na talerzu. Oczywiście bywają chwile słabości, szczególnie w środku nocy po imprezie, w trakcie kolacji z przyjaciółmi, czy w podróży. Ostatnio jednak zaczęliśmy także przywiązywać wagę do podstawowych produktów w trakcie zakupów, aby w naszym koszyku nie pojawiła się mocno przetworzona żywność, dlatego sprawdzamy każdy słoik z marynowanymi papryczkami, czy skład majonezu. Niestety najbardziej popularny majonez w naszym kraju nie przeszedł naszego testu etykiety. Przestawiliśmy się na inny i bardzo szybko przyzwyczailiśmy się do nowego smaku. Okazało się, że tak naprawdę ten mniej popularny, a z lepszą etykietą smakuje w rzeczywistości bardziej jak prawdziwy majonez, taki domowy.
Nie wiem czy chciałoby mi się robić raz na tydzień majonez, wystarczy, że co kilka dni piekę chleb. Dd czasu do czasu można się w ten sposób zabawić, tym bardziej, że robi się go naprawdę łatwo i szybko. Wystarczy sparzyć skorupkę jajka, wbić je do wysokiego naczynia, dodać ocet winny, musztardę i wlewać cienką strużką olej roślinny. W tym czasie cały czas miksować majonez, aż zgęstnieje. Na koniec jeszcze sól, pieprz, a dziś dodałam jeszcze trochę świeżo tartego chrzanu.
Taki majonez na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole. Dziś wylądował w jajecznej paście z wędzonym łososiem i szczypiorkiem. Spróbujcie zrobić majonez sami, to naprawdę łatwe 🙂
Domowy majonez z chrzanem:
- sparzone jajko
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu winnego
- 350 ml oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy oraz z pestek winogron)
- 4 cm świeżego chrzanu (ok. 4-5 łyżek startego korzenia)
- sól, pieprz
- szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, chrzanem i domowym majonezem:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia (u mnie wędzony na ciepło)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki świeżo tartego chrzanu
- mała cebula
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek domowego majonezu
- sól, pieprz
Chrzanowy majonez:
- Jajko w skorupce sparzamy wrzątkiem i wbijamy do wysokiego naczynia.
- Dodajemy musztardę, ocet, sól. Wlewamy cienką strużką powoli olej i miksujemy cały czas mikserem, aż osiągniemy gęsty i puszysty majonez.
- Pod koniec dodajemy tarty chrzan, cukier, pieprz i miksujemy jeszcze chwilę.
- Majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Pasta jajeczna:
- Obrane jajka wrzucamy do dużej miski i zgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
- Dodajemy posiekaną drobno cebulę, szczypiorek, porwanego na małe kawałki łososia, musztardę, chrzan, miód, sok z cytryny.
- Dodajemy majonez i mieszamy składniki do uzyskania gęstej pasty. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tosia