Jajka w kokilkach ze szczawiem i wędzonym łososiem
Jajka w kokilkach ze szczawiem i wędzonym łososiem
To był udany weekend! Wczoraj spontanicznie pojechaliśmy odwiedzić znajomych na wieś na Kaszuby. Często takie nie do końca zaplanowane wycieczki wychodzą najlepiej. Ognisko nam się przedłużyło, więc zostaliśmy na noc. Śniadanie dla wszystkich przygotowałam jeszcze przed 8, dzięki temu mogliśmy wykorzystać słoneczny dzień w pełni. Starczyło czasu na opalanie, zbieranie pędów sosny na syrop, urywanie listków młodej pokrzywy (przepis planuję na wtorek!), a nawet na jazdę konną. Po kilkunastu latach przerwy usiadłam na koniu i przypomniało mi się jaka to przyjemna sprawa!
Pomijając te niespodziewane uciechy, nie zapomniałam, że przypada dziś moja kolej przygotowania leniwego śniadania do łóżka. Będę z Wami zupełnie szczera, tym razem to była tak naprawdę kolacja, ale to nie ma większego znaczenia. Jajka zapiekane w kokilkach są przecież dobre na każdą porę dnia.
Tym razem zapiekłam je z krótko podsmażonym szczawiem, posypałam cheddarem, a na koniec udekorowałam plastrami wędzonego łososia. Idealna kombinacja i dowód na to, że szczaw nadaje się nie tylko do zupy. Co do tego, że uwielbia się z jajkiem nie mam wątpliwości 😉
Jajka w kokilkach ze szczawiem i wędzonym łososiem
- 50 g listków szczawiu
- łyżeczka musztardy
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- łyżka oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki tartego sera (u mnie cheddar)
- Kokilki smarujemy wewnątrz olejem kokosowym.
- Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym posiekany drobno czosnek.
- Po minucie wrzucamy szczaw (listki bez łodyżek) i smażymy 2 minuty.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę oraz śmietanę. Całość dusimy na patelni jeszcze 2-3 minuty.
- Do każdej kokilki wbijamy po jajku, wykładamy na białko szczawiowy farsz, posypujemy tartym serem, szczyptą soli i świeżo tartym serem.
- Do szerokiej foremki wlewamy wrzącą wodę, wkładamy do środka kokilki z jajkami w taki sposób, aby sięgała do 3/4 wysokości naczynek.
- Wstawiamy formę z kokilkami do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 12 minut (wersja z płynnym żółtkiem) lub 15 minut w 200 stopniach.
- Jajka w kokilkach dekorujemy plastrami wędzonego łososia, serwujemy na ciepło.
Tosia