Placuszki z zielonego groszku
Placuszki z zielonego groszku
Groch po groszku, krok po kroczku nadchodzi prawdziwe lato. A wraz z nim coraz więcej sezonowych pyszności na straganach. Ostatnio tak się dużo działo, że zaczynam się martwić, że nie zdążę wykorzystać wszystkich skarbów lata w kuchni w taki sposób, w jaki bym chciała. Dlatego mam nadzieję, że w czerwcu pojawi się na blogu więcej przepisów, w końcu teraz jest najlepszy czas na lekkie i kolorowe gotowanie 🙂
Placuszki z zielonego groszku usmażyłam zupełnie spontanicznie. W czwartek kupiłam sporo groszku cukrowego z myślą o przygotowaniu lekkiego chłodnika, ale niespodziewanie pogoda się popsuła i pokrzyżowała mi w ten sposób plany. Poskubałam trochę groszku, a potem stwierdziłam, że krótko go ugotuję i na coś smacznego zmiksuję. I tak zupełnym przypadkiem postawiłam na placuszki.
Zaserwowałam je z krótko ugotowaną fasolką szparagową (która zasługuje w tym sezonie na osobną notkę), chrupiącą rzodkiewką, serem pecorino przywiezionym z Włoch (o podróży pachnącej kawą wkrótce opowiem!) i dressingiem. Włosi lubią serwować parmezan z miodem, zainspirowana tym połączeniem postawiłam na pecorino z owczego mleka z dressingiem musztardowo- miodowym. Jeśli jednak będzie Wam go trudno dostać, to możecie śmiało zastąpić parmezanem lub innym tego typu serem np. polskim Szafirem. Dodatki do placuszków to również tylko podpowiedź, zajrzyjcie do lodówki, a na pewno pomysł sam Wam przyjdzie do głowy. Myślę, że równie świetnie wypadłby tu np. hummus, albo klasyczny wędzony łosoś i koperek 🙂
Placuszki z zielonego groszku:
- 250 g obranego groszku cukrowego
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 100 ml mleka krowiego lub kokosowego
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 5 łyżek posiekanych ziół (u mnie szczypiorek, koperek, mięta)
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Dressing:
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki osku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- ser pecorino lub parmezan
- ugotowana fasolka
- ugotowany groszek
- rzodkiewki
- szczypiorek
- Obrany groszek wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy 5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy na sicie.
- Na patelni podsmażamy na złoto posiekaną w kostkę cebulę.
- Groszek miksujemy z jajkami blenderem, dodajemy podsmażoną cebulę, świeżo starty czosnek, chilli, zioła i przyprawy. Miksujemy raz jeszcze.
- Wlewamy mleko, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju kokosowego, wykładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i smażymy po mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Składniki dressingu mieszamy.
- Placuszki podajemy na ciepło lub zimno z fasolką, groszkiem, rzodkiewką, serem pecorino lub parmezanem oraz dressingiem. Posypujemy szczypiorkiem.
Tosia