0

Obiady czwartkowe: pistacjowy łosoś i puree z groszku

KolacjaObiadGroszekŁosośMarchewkaNa talerzuObiady czwartkoweZ morza
Wskazówki

*W przypadku niesolonych pistacji dodajemy do kruszonki więcej soli

** Jak rozmrozić groszek? Zalewamy go wrzątkiem na niecałą minutę, odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą.

Obiady czwartkowe: pistacjowy łosoś i puree z groszku

Pani prosi na obiad! Czas na drugi odcinek obiadów czwartkowych, chociaż tak naprawdę sięgając wspomnieniami do podstawówki, to zdecydowanie obiad piątkowy. Moim zdaniem na stołówce obiady w piątek były najgorsze, bo serwowali zazwyczaj niezbyt ciekawą rybę, dobrze, że chociaż z kapustą kiszoną. Czas odczarować rybkę – łososiem pod pistacjową kruszonką.

Zaserwowałam go na puree z zielonego groszku. Tylko bardzo proszę wybrać mrożony, bo ten z puszki to jakaś szara ciapa. Surówka to zabawa na temat marchewki z groszkiem. Marchewkowe wstążki połączyłam z zielonymi kuleczkami, marynowanym imbirem i lekkim dressingiem na bazie miodu, sosu sojowego i oleju sezamowego.


Pistacjowy łosoś + puree z groszku + surówka groszek z marchewką i imbirem

Pistacjowy łosoś:

  • 350 g filetu z łososia
  • Kruszonka:
  • 50 g obranych pistacji*
  • ząbek czosnku
  • gałązka bazylii (opcjonalnie)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Puree z groszku

  • 350 mrożonego groszku + 200 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 100 ml kremówki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Surówka z marchewki i groszku

  • 50 g rozmrożonego groszku*
  • marchewka
  • 3 łyżki marynowanego imbiru (można pominąć)
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • łyżka miodu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z 1/2 limonki
  • prażony sezam

Łosoś:

  1. Pistacje łączymy z posiekanym czosnkiem, parmezanem, bazylią (opcjonalnie), skórką i sokiem z cytryny. Wlewamy oliwę i miksujemy na pesto, na koniec przyprawiamy solą do smaku i dodajemy bułkę tartą by zagęścić.
  2. Oczyszczony z ości filet łososia dzielimy na 2-3 porcje, można zostawić skórę lub ją usunąć. Jeśli zostawiamy, kładziemy je skórą ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem lub w formie żaroodpornej.
  3. Filety przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy z wierzchu kruszonkę, możemy dodatkowo wierz ozdobić plasterkami cytryny.
  4. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Puree:

  1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz mrożony groszek. Po ok. 3 minutach wlewamy wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy groszek 7 minut.
  2. Odsączamy na sicie. Do groszku dodajemy pozostałe masło, kremówkę, tarty parmezan, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie puree.

Marchewka z groszkiem:

  1. Marchewkę tniemy obieraczką na wstążki, łączymy z marynowanym imbirem i rozmrożonym groszkiem.**
  2. Sok z limonki mieszamy z miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekaną papryczką chilli.
  3. Warzywa mieszamy z dressingiem, posypujemy prażonym sezamem.