Obiady czwartkowe: mielone z kalafiora
6 stycznia 2022 ·
Przepis
Obiady czwartkowe: mielone z kalafiora
6 stycznia 2022 ·
Przepis
Nie wiem czy też macie takie wspomnienia, ale u mnie w podstawówce, mniej więcej w środku lekcji zawsze przychodził jakiś dzieciak ze świetlicy krzycząc „pani prosi na obiad”!
To teraz ja Was zapraszam i to co tydzień, bo będą to „Obiady czwartkowe”.
Zaczynam prawilnie, będzie kotlet, puree i surówka. Chociaż może nie do końca prawilnie, gdyż jest to Assiette z kalafiora.
Czyli na jednym talerzu trzy różne elementy z naszego bohatera z warzywniaka. Mielone z kalafiora, puree z pieczonego kalafiora i czosnku oraz surówka z surowego kalafiora, ogórka kiszonego, muśnięta dressingiem musztardowo-miodowym i majonezem.
Pieczony kalafior:
- 3/4 kalafiora
- główka czosnku
- sól (u mnie rozmarynowo-szałwiowa – można dodać suszone zioła)
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki oliwy
Mielone z kalafiora:
- 200 g pieczonego kalafiora
- pół główki pieczonego czosnku
- cebula + łyżka oliwy
- jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane do obtoczenia
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Puree kalafiorowe:
- 300 g upieczonego kalafiora
- pół główki pieczonego czosnku
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- szczypiorek
Surówka z kalafiora i kiszonego:
- 200 g surowego kalafiora
- 2 ogórki kiszone
- 4 rzodkiewki
- szalotka lub 1/2 małej cebuli
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek
Pieczony kalafior:
- Kalafiora drobno siekamy, wrzucamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Główkę czosnku przecinamy na pół, kładziemy między posiekanymi różyczkami.
- Całość przyprawiamy solą, ziołami, pieprzem. Skrapiamy oliwą.
- Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Mielone:
- Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy, aż będzie rumiana.
- Ostudzonego, pieczonego kalafiora wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięte ząbki pieczonego czosnku z połowy główki. Dorzucamy podsmażoną cebulę, tarty parmezan.
- Dodajemy jajko i mielone płatki kukurydziane lub bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż masa będzie na tyle zwarta, aby można z niej uformować 4 zgrabne kotlety.
- Kotlety z wierzchu obtaczamy dodatkowo kruszonymi płatkami lub bułką tartą.
- Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Puree:
- Upieczone różyczki kalafiora wrzucamy do rondla, zalewamy kremówką, dodajemy wyciśnięte ząbki z pieczonego czosnku (połowy główki), gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Podgrzewamy 2 minuty. Miksujemy blenderem na gładkie puree.
- Puree przed podaniem można dodatkowo skropić palonym masłem i posypać szczypiorkiem.
Surówka:
- Kalafiora siekamy na drobne różyczki, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz rzodkiewki.
- Musztardę łączymy z miodem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw. Jeśli mamy ochotę, możemy dodać łyżkę majonezu.
- Całość mieszamy, serwujemy ze szczypiorkiem.
W tej kategorii