Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
*można dać też mąkę pszenną z łyżką mąki ziemniaczanej, istnieje opcja, że zmieni się trochę konsystencja ciasta, więc warto je wtedy kontrolować dolewając mleko. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.
**inne mleko roślinne też będzie ok, albo zimna woda
***zamiast pasty gochujang proponuję dać koncentrat pomidorowy i Srirachę
****w wersji wegańskiej dodajemy olej kokosowy lub w ogóle pomijamy dodatek tłuszczu
Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
Najlepsze rzeczy wychodzą często nieplanowane. Wczoraj spontanicznie ruszyłam na stories z zabawą „Z czym Tosię je” – edycja kalafior. Otrzymałam wiadomość, która pobudziła moją kulinarną wyobraźnię. Brzmiała tak: „Błagam o przepis na kalafiora w stylu korean fried chicken”. Miała być kalafiorowo-orzechowa zupa, ale ok.
Marzenia się spełniają!
Chrupiące różyczki kalafiora oblebione w śliwkowo-pomidorowym sosie, podkręconym imbirem i pastą Gochujang. Spokojnię, tę koreańską pastę możecie zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego i kapką Srirachy. Będą Państwo zadowoleni!
Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
- kalafior
Panierka:
- 100 g mąki ryżowej*
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g mleka owsianego lub kokosowego**
- łyżeczka pasty gochujang***
- łyżeczka sosu sojowego
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowo-śliwkowy:
- 300 g śliwek (wybrałam węgierki)
- pomidor
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 2 łyżki masła****
- czubata łyżeczka pasty gochujang***
- łyżka sosu sojowego
- łyżka syropu kukurydzianego lub miodu
- łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
- łyżeczka oleju sezamowego
- 100 ml letniej wody
Dodatki:
- prażony sezam
- szczypiorek
- Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wrzucamy do wrzącej posolonej wody, gotujemy ok. 4 minuty, odcedzamy, studzimy.
- Do rondla wrzucamy pokrojone śliwki, pomidora, cebulę, posiekany drobno czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodajemy masło i podsmażamy ok. 12 minut. Po tym czasie dodajemy pastę gochujang, sos sojowy, syrop ryżowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i letnią wodę. Zmniejszamy ogień, całość dusimy przez ok. 8 minut. Następnie miksujemy na gładki sos.
- Mąkę ryżową łączymy z mlekiem owsianym, proszkiem do pieczenia, pastą gochujang i sosem sojowym. Maczamy w cieście różyczki kalafiora, następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Tak przygotowane kalafiorowe różyczki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż się zarumienią. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Kalafiora obtaczamy w sosie, wykładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. W wersji obiadowej można go zaserwować z ryżem i piklami.