0

Tost ruski

Tost ruski

Sprawa jest prosta, gwarantuję, że pokochacie ruskiego tosta!

Proszę wyobrazić sobie chrupiącą kromkę żytniaka z wgłębieniem wypełnionym farszem z wędzonego twarogu. Zdobienie z karmelizowanej cebuli nadaje delikatnej słodyczy podkręconej rozmarynowym aromatem.


Ruski tost

  • dwie 3cm kromki żytniego chleba
  • 150 g wędzonego twarogu
  • mała czerwona cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • gałązka rozmarynu
  • jajko
  • sól, pieprz

  1. W żytnich kromkach robimy wgłębienie łyżką, tak aby pozostawić w tostach spód i boki.
  2. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym rozmarynem. Gdy się zarumieni, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy 2 minuty.
  3. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy karmelizowaną cebulę (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji). Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  4. Kromki chleba kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wgłębienia wypełniamy twarogową masą. Wierzch każdego tosta ozdabiamy karmelizowaną cebulą.
  5. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut. Serwujemy na ciepło.