Czekoladowe Dutch Baby ze śliwkami
*Dutch baby można także upiec w żaroodpornej formie
**Aby upiec naleśnika dla więcej osób wystarczy zwiększyć propocje
Czekoladowe Dutch Baby ze śliwkami
O bejbe bejbe! Przed Wami holenderska dziecinka w wersji czekoladowej.
Dutch baby to magiczny pieczony naleśnik. Cała sztuka polega na tym, aby wylać naleśnikowe ciasto na gorącą patelnię ze skwierczącym, gorącym masłem. Dzięki temu pięknie rośnie, a później, wraz z emocjami delikatnie opada. W tym sezonie dziecinkę proponuję serwować z imbirowymi śliwkami, mascarpone, posiekaną gorzką czekoladą i prażonymi płatkami. Aż chce się migdalić!
Ps. Spokojnie, nie musicie od razu inwestować w mini żeliwną patelnię. Dutch baby możecie upiec w żaroodpornej formie, zwiększyć proporcje i przygotować dziecinkę w większej, familijnej wersji.
Czekoladowe Dutch baby ze śliwkami
- 2 jajka
- 80 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka masła
- Śliwki:
- 3 śliwki
- 2 łyżki masła
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżka syropu klonowego
- Wierzch
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
- łyżka prażonych płatków migdałowych
- Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, ściągamy je na talerz.
- Wrzucamy 2 łyżki masła, połówki śliwek i drobno tarty imbir, podsmażamy 4 minut, dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy jeszcze ze 3 minuty. Ściągamy na talerz.
- Na patelni * zostawiamy masło, na którym smażyliśmy śliwki. Dodajemy dodatkową łyżkę masła i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni.
- Jajka łączymy z mąką, kakao, cukrem trzcinowym i mlekiem. Miksujemy blenderem na gładką masę lub mieszamy trzepaczką.
- Gdy masło się roztopi, wylewamy na patelnię naleśnikowe ciasto. Podpiekamy 10 minut.
- Upieczony naleśnik serwujemy z mascarpone, karmelizowanymi śliwkami, posiekaną czekoladą i prażonymi płatkami migdałowymi.