Koktajl krewetkowy z mango
30 grudnia 2020 ·
Przepis
Koktajl krewetkowy z mango
30 grudnia 2020 ·
Przepis
Szczęśliwej drogi już czas. Wznoszę noworoczny toast krewetkowym koktajlem. Do przygotowania tej przystawki zainspirował mnie wujek Frank z najlepszego świątecznego filmu – Kevina samego w domu. Jako dziecko fantazjowałam o tych krewetkach, które serwował na filmie młodzieży, ale to był klasyczny koktajl krewetkowy, czyli z ketchuponezem. A ja przygotowałam je w kokosowym panko i serwuje z mango chutney. Krewetki znacie z majowego przepisu na Kanapkę Torpedę.
Wszystkiego smacznego!
Chrupiące krewetki
- 200 g szarych krewetek (surowe zamrożone)
- mąka pszennej + szczypta soli + łyżeczka curry + łyżeczka słodkiej papryki + szczypta proszku do pieczenia
- jajko
- panko + wiórki kokosowe (można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi)
- olej rzepakowy
Mango chutney
- dojrzałe mango
- cebula
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
- 3 cm korzenia imbiru
- łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (można pominąć)
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżka masła
- sok z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli
Krewetki:
- Rozmrożone krewetki wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Szykujemy miseczkę z jajkiem, talerzyk z mąką z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz talerzyk z panko i kokosem.
- Krewetki panierujemy w mące, jajku i panko. Smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym przez ok. 4 minuty. Rumiane krewetki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Chutney:
- Mango kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
- Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, imbir, chilli. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy sok z pomarańczy, szczyptę soli i miksujemy na gładki mus.
Koktajl:
- Chutney serwujemy przekładamy do kieliszka, dekorujemy krewetkami i cząstkami limonki.
W tej kategorii