Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym
Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym
Szwedzkie klopsiki. Mogłabym pisać o nich piosenki i stawiać na ich cześć ołtarzyki. Ktoś powie, zwykłe klopsy, o co tyle krzyku, ale jeśli nie próbowaliście, uwierzcie mi, klopsiki, które znajdziecie pewnie w każdym domu w regionie Skanii naprawdę mają tę moc. Wszystko za sprawą dodatków – pysznego śmietanowo-mięsnego sosu, puree ziemniaczanego (w tym sosie wymoczonego), sałatki z buraków i często podawanych do nich borówek. To fantastyczne słodko-słone połączenie sprawia, że nie mogę przestać nakładać sobie dokładki.
Choć wiem, że niektórzy Szwedzi radzą sobie kupując gotowe klopsiki w pewnym popularnym szwedzkim sklepie meblowym, najlepiej smakują te domowe. Tworzę je z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, cebuli i namoczonej w mleku bułki kajzerki. Dzięki temu mają odpowiednią konsystencję.
Tak jak wspominałam, kluczem do sukcesu klopsików jest sos. W większości przepisów mówi się o mieszaniu bulionu z kremówką, ja jednak mam na to inny sposób, który podpatrzyłam u siostry mojego męża. Na patelni, na której obsmażamy klopsiki, zostaje w tłuszczu bardzo wiele cennego, mięsnego smaku. Na patelnię wylewamy więc kremówkę, które wszystkie te smaki pochłonie, doprawiamy sosem sojowym i gotowe.
Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym
Klopsiki (około 40 sztuk)
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 250 g mielonego mięsa wołowego
– 1 bułka kajzerka
– 1 szklanka (250 ml) mleka
– 1 cebula
– 50 g mąki
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku
– sól
– klarowane masło lub olej rzepakowy (do smażenia)
– 250 ml śmietanki kremówki
– sos sojowy
– pieprz
- Poszatkuj cebulę.
- Porwij bułkę na małe kawałki i wrzuć do dużej miski. Zalej mlekiem i zostaw na 10 minut, aby nasiąkło.
- Do miski z bułką wrzuć mięsa, poszatkowaną cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posól. Dodaj mąkę i całość dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż próbnego klopsika, żeby sprawdzić czy jest odpowiednio przyprawiony. Dosól w razie potrzeby.
- Formuj klopsiki i obsmażaj aż będą brązowe z dwóch stron, zdejmij z patelni i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz po smażeniu zostaw na patelni i wlej śmietankę. Dopraw sosem sojowym.
- Wylej sos na klopsiki i włóż je do piekarnika na 15 minut.
Puree ziemniaczane
– 5 ziemniaków
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki serka philadelphia
– sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź, dodaj masło, philadelphię i przyprawy i zagnieć.
Sałatka z buraków
– 4 średnie buraki
– 2 jabłka
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez godzinę.
- Buraki odwiń, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Odstaw do ostygnięcia.
- Jabłko również pokrój w kostkę.
- Pomieszaj ze sobą buraki, jabłko, majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier i dopraw solą i pieprzem.
Śliwka