Mini serniki na zimno z wiśniówką
Mini serniki na zimno z wiśniówką
To kolejna odsłona naszej Burczydomówki tworzonej wspólnie z marką Lubelska. Tym razem czas na może nietypową, a może najbardziej typową ze wszystkich imprezę- imieniny cioci. Jak wiadomo, u cioci na imieninach śledź, pączki i wieprzowina, są goście i morowo jest, jak to w popularnym hicie biesiadnym. Na tego typu domówce, zdecydowanie częściej niż na innych imprezach doświadczysz szalonych potańcówek z wujkiem i krępujących pytań o to, co właściwie zamierzasz zrobić ze swoim życiem. Ale nie oszukujmy się, najlepszym elementem typowych imienin cioci (babci, wujka, dziadka- wstaw odpowiednio) jest jedzenie. Ciocia nie spocznie dopóki nie najesz się tak, że nie wstaniesz, a twoje oczy zajdą mgłą.
Imieniny cioci zwykle usypiają naszą czujność. A zupki zjesz? A jajko z majonezem? Kotlecika? Napijesz się wiśnióweczki?Aż tu nagle, gdy jesteś przekonany, że wydajesz z siebie ostatnie tchnienie, wjeżdża klasyczne pytanie- a może serniczka? Tak. Wszak na serniczek jest osobny żołądek.
I dziś będzie właśnie o tym, choć nie byłabym sobą, gdybym nieco nie poeksperymentowała z klasykiem (przepis na klasyczny sernik możecie znaleźć na naszym sernikowym wydaniu akademii burczymiwbrzuchu). Typowa ciocia nad sernikiem pewnie spędzi dużo czasu, ciocia Śliwka dzisiaj pokaże wam jak czas roboty zmienić w czas nieróbstwa z podobnym, ale nietuzinkowym efektem.
Moje dzisiejsze serniki upchnęłam w pięknych kubkach, na co możecie sobie pozwolić jeśli stawiacie na sernik na zimno, który nie wymaga pieczenia. Oczywiście moga być podane w dowolnej formie, w kokilkach czy szklankach. Ważne, żeby nie robić ich na ostatnią chwilę, zawarta w cieście żelatyna musi stężeć, aby sernik miał nieco galaretowatą konsystencję. Na dnie znajdziecie super prosty i super pyszny spód z mielonych ciasteczek i masła, a na wierzchu pyszne, słodkie wiśnie podrasowane Lubelską wiśniową.
A więc do dzieła wujkowie i ciocie!
Mini serniki na zimno z wiśniówką (4 porcje)
sernik:
-400 g twarogu półtłustego mielonego
– 250 g mascarpone
– 200 ml mleka
– 50 g cukru
– 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
– szczypta soli
– 2 łyżki żelatyny
– 5 łyżek gorącej wody
spód:
– 100 g herbatników
– 10 łyżek topionego masła
– szczypta soli
wiśnie
– 300 g mrożonych wiśni
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 5 łyżek Lubelskiej wiśniówki
- Najpierw przygotuj sernik. Do dużej miski wrzuć twaróg i mascarpone.
- W garnku podgrzej mleko z esencją waniliową, cukrem i szczyptą soli.
- W małej misce zalej żelatynę gorącą wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką. Przelej wodę z żelatyną do mleka i mieszaj chwilę trzepaczką aż składniki dobrze się połączą.
- Mleczną mieszankę wlej do twarogu i mascarpone i wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na chwilę.
- Do blendera wrzuć herbatniki, stopione masło i szczyptę soli. Zmiksuj na okruszki.
- Wyłóż spód naczyń kilkucentymetrową warstwą ciastek, następnie wlej masę sernikową, poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.
- Przed podaniem umieść na patelni wiśnie, cukier i wiśniówkę. Podgrzewaj aż całość nabierze syropowej, klejącej konsystencji.
- Umieść wiśnie na serniku i podawaj gościom.