Schabowy z kością, mizeria z awokado i puree z czerwonej kapusty i ziemniaków
Schabowy z kością, mizeria z awokado i puree z czerwonej kapusty i ziemniaków
Kości zostały rzucone, dzisiaj zarzucam mięsem. Czasem tak się zdarza, że ktoś nas zdenerwuje i mamy ochotę wtedy mu wykrzyczeć – kur*a, Ty schabie! Zamiast wulgarnie bluzgać, lepiej wziąć tłuczek do mięsa i rozbić ten kotlet. Będzie smaczniej, jeśli schab wystąpi z kością. Okazuje się wtedy, że nie taka świnia straszna jak się ją uklepie, zapanieruje w płatkach kukurydzianych i usmaży. Oto bowiem powstał fantastyczny kotlet, ale do obiadu potrzebne są jeszcze dodatki.
Puree ziemniaczane wcale dziś nie jest takie poor, raczej rich, czyli na bogato, bo z kapuchą, a do tego czerwoną. Żeby mizeria nie była zbyt blada i mizerna, wzbogaciłam ją o mus z awokado i bazylii. Od razu nabrała koloru i ciekawego smaku. Tak to można świntuszyć : )
Schabowy z kością, mizeria z awokado i puree z czerwonej kapusty i ziemniaków
- 2 kotlety schabowe z kością
- 400 ml mleka
- mała cebula
- sól, pieprz
- Panierka:
- mąka pszenna
- jajko + kilka łyżek mleka
- pokruszone płatki kukurydziane
Do smażenia
- masło klarowane lub olej rzepakowy
Puree
- czerwona cebula
- 200 g czerwonej kapusty
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Mizeria z awokado
- ogórek wąż
- 150 g jogurtu naturalnego
- pół awokado
- garść bazylii
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka syropu klonowego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- sól, pieprz
Schabowy
- Ostrym nożem odcinamy żyłki z kotletów. Cebulę kroimy w grube plastry. Do misy wlewamy mleko, przyprawiamy je solą i pieprzem, układamy kotlety na przemian z cebulą i zostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum 2 godziny (ja zostawiłam na noc).
- Następnie odsączamy mięso z płynu i wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kotlety kładziemy na desce, przykrywamy kawałkiem pergaminu lub folii spożywczej i cienko rozbijamy. Przyprawiamy jeszcze delikatnie solą i pieprzem (przyprawy były już w mleku), obtaczamy w mące, następnie w jajku z mlekiem i w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej. Kotlety smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony, w między czasie możemy podlewać je z wierzchu tłuszczem przy pomocy łyżki. Na koniec odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Puree
- Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i goździki. Podsmażamy 5 minut. Następnie zalewamy wodą tak, aby w pełni nie przykryła kapusty i dusimy 10 minut.
- Dodajemy pokrojone i obrane ziemniaki, łyżeczkę soli, zalewamy taką ilością wody, aby je przykryła. Całość gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Warzywa odsączamy z wody, przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze raz mieszamy.
Mizeria
- Awokado miksujemy z bazylią, jogurtem, sokiem z cytryny, syropem klonowym, posiekanym drobno czosnkiem.
- Ogórka obieramy (ja zrobiłam to co drugi pasek obieraczką) i kroimy w cienkie plastry.
- Dodajemy mus z awokado, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Na koniec posypujemy koperkiem i suszonymi płatkami chilli.
Tosia