Czekoladowe ciasto z cukinii
22 września 2020 ·
Przepis
keksówka 14x25
Wskazówki
*Użyłam 3 jajek, ale uważam, że dodałam o jedno za dużo i rekomenduję jednak 2
**Zamiast białej czekolady można dać gorzką lub pominąć dodatek. Świetnie sprawdzą się tu także posiekane orzechy.
***Ciasto można śmiało upiec także w okrągłej formie
****Można śmiało zrezygnować z polewy, a ciasto oprószyć np. cukrem pudrem
Czekoladowe ciasto z cukinii
22 września 2020 ·
Przepis
Być może kogoś to zdziwi, ale upiekłam czekoladowe ciasto z cukinii. Mimo iż pełnoziarniste, jest bardzo lekkie, wilgotne i soczyste. Dodatkową ciekawostką są tu drobno posiekane kawałki w towarzystwie orzeźwiającej cytrynowej skórki.
Czekoladowe ciasto z cukinii
- 2 duże jajka lub 3 małe*
- szklanka cukinii startej na małych oczkach
- szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
- szklanka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki kakao
- 50 g topionego masła
- 100 g białej czekolady**
- 2 łyżki skórki z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:****
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- Rozbełtane jaka łączymy z tartą cukinią, cukrem i topionym masłem.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dosypujemy do mokrych składników.
- Masę dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę** i skórkę startą z cytryny.
- Formę keksówkę*** wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
- Aby sprawdzić ciasto można wbić patyczek, po bokach powinien być suchy, środek delikatnie wilgotny. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Polewamy z wierzchu ciasto. Ostudzone ciasto włożyłam przed krojeniem na godzinę do lodówki.
W tej kategorii