Clafoutis z rabarbarem
20 maja 2020 ·
Przepis
Clafoutis z rabarbarem
20 maja 2020 ·
Przepis
Deser miesiąca w Barze u Antosi to Clafoutis. Francuskie babcie zapiekają czereśnie lub wiśnie z pestkami w cieście podobnym do naleśnikowego. W trakcie pieczenia wydziela się amigdalina, która nadaje flanowi naturalny migdałowy posmak. Moja majowa propozycja to wersja z rabarbarem, cynamonem, płatkami migdałowymi i białą warstwą cukru pudru. Fachowo Clafoutis z innymi owocami niż czereśnie nazywane jest Flaugnarde.
Clafoutis z rabarbarem
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 300 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 3 łyżki topionego masła
- szczypta soli
- Spód:
- 2 łodygi rabarbaru
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Wierzch:
- łodyga rabarbaru
- garść płatków migdałowych
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżka masła
- cukier puder
- Ceramiczną formę smarujemy masłem, wykładamy pokrojone w paseczki dwie łodygi rabarbaru, posypujemy je cukrem i cynamonem.
- W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i łączymy trzepaczką składniki. Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy.
- Masę naleśnikową wylewamy na przygotowaną formę, wierzch dekorujemy pozostałą łodygą rabarbaru, płatkami migdałowymi i cukrem.
- Clafoutis pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie dekorujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z pieca oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
W tej kategorii