Kanapka majowa
Kanapka majowa
Kilka dni temu byłam na spacerze na plaży w Bibich Dołach. Widać stamtąd oddaloną o 300 m od brzegu Torpedownię. Wymyśliłam sobie, że cudownie byłoby mieć tam knajpę. Aby spróbować moich rarytasów goście musieliby podpływać motorówką lub płynąć kraulem. Kanapką miesiąca byłaby prawdziwa torpeda: domowa majonezowa brioszka, majonez sojowy, sałata, chrupiące krewetki w panko i kokosie, szparagi, chutney z rabarbaru i kolendra.
Poniżej przepis na domowe bułeczki do burgerów, sekretem ich delikatnego miąższu jest dodatek majonezu. Chutney z rabarbaru smakuje jak sos słodko-kwaśny z Maka. A chrupiące krewetki nie muszę chyba za bardzo reklamować. Obtoczyłam je w panko i wiórach kokosa, ale możecie je zastąpić ewentualnie pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Skoro to majowa kanapka to nie mogło zabraknąć w niej szparagów. Smak podkręca jeszcze świeża kolendra.
Majonezowe brioszki
- 350 g mąki typ 500
- 5 g suszonych drożdży instant
- jajko
- 3 czubate łyżki majonezu (Winiary czy Kieliecki? Twoja sprawa)
- 180 ml letniego mleka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki soli
- białko (wierzch)
- sezam (wierzch)
Chrupiące krewetki
- 200 g szarych krewetek (surowe zamrożone)
- mąka pszennej + szczypta soli + łyżeczka curry + łyżeczka słodkiej papryki + szczypta proszku do pieczenia
- jajko
- panko + wiórki kokosowe (można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi)
- olej rzepakowy
Rabarbarowy chutney:
- 350 g rabarbaru
- cebula
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego lub soku z limonki)
- 3 cm korzenia imbiru
- łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (można pominąć)
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka masła
Majonez sezamowy:
- 5 łyżek ulubionego majonezu
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka soku z cytryny
Dodatki:
- ugotowane zielone szparagi
- kolendra
- sałata
Brioszki:
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, majonez, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (ok. 5 minut), aż będzie elastyczne.
- Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Po tym czasie skrapiamy dłonie oliwą, przekładamy ciasto na blat, dzielimy na 6 części. Formujemy krągłe bułeczki, umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 17 minut, aż będą rumiane, przed krojeniem studzimy.
Chutney:
- Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
- Dodajemy cukier, ocet, sos sojowy, przyprawy, trawę cytrynową, imbir, chilli. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Miksujemy na gładki mus.
Krewetki:
- Rozmrożonym krewetką odrywamy ogonki, wycieramy je ręcznikiem papierowym.
- Szykujemy miseczkę z jajkiem, talerzyk z mąką z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz talerzyk z panko i kokosem.
- Krewetki panierujemy w mące, jajku i panko. Smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym przez ok. 4 minuty. Rumiane krewetki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Kanapka:
- Majonez łączymy z sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z cytryny.
- Spód brioszki smarujemy majonezem, układamy sałatę, chrupiące krewetki, ugotowane szparagi, chutney, kolendrę, przykrywamy brioszką.