Pomidorowa ze świeżych pomidorów
                    14 sierpnia 2019                    ·
                    Przepis                
            
                                4                            
                                                                            
                            
                                            
                            Wskazówki
                        
                        *w przypadku przygotowania sosu dodajemy 1 szklankę wody
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
                        14 sierpnia 2019                        ·
                        Przepis                    
                Kojarzycie powiedzenie „Nie jestem pomidorową, aby wszyscy mnie lubili”? Poznałam w życiu kilka osób, które nie przepadają za pomidorową, ale jestem pewna, że z tego przepisu by im smakowała. Pomidory malinowe są teraz tak soczyste i aromatyczne, że nie potrzeba tu rosołu „z wczoraj”. Ugotowałam ją na wodzie z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i wódki.
Mam dla Was także małe S.O.S i wskazówkę jak z przepisu łatwo zrobić sos. Wystarczy dodać szklankę wody mniej.
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
- kg pomidorów (u mnie malinowe)
 - mała cebula
 - 1-2 ząbki czosnku
 - plasterek papryczki chilli
 - gałązka świeżej bazylii
 - kawałek parmezanu (ok. 70 g)
 - 3 suszone pomidory
 - łyżka octu balsamicznego
 - 70 ml wódki lub białego wina
 - 500 ml wody (2 szklanki) *
 - łyżeczka masła klarowanego
 - 2 ziarenka ziela angielskiego
 - łyżeczka ziarenek pieprzu
 - sól, pieprz
 - Do podania: parmezan, jadalne kwiaty, bazylia, chilli, nasiona konopii lub ulubione ziarenka
 
- Do garnka z dużym dnem topimy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, suszone pomidory, cebulę, posiekany czosnek, plasterek chilli. Podsmażamy kilka minut.
 - Całość zalewamy alkoholem, podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, wodą, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kawałek parmezanu i listki bazylię. Zmniejszamy płomień.
 - Zupę dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, resztę składników miksujemy na gładką zupę.
 - Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i ulubionymi dodatkami np. grzankami, makaronem lub ryżem.
 
                                    
                                    
                                    
                        W tej kategorii