Meksykański zapiekany kalafior
Meksykański zapiekany kalafior
Viva Mexico! Co łączy Meksyk, dobrej jakości kawę i kalafiora? Na pierwszy rzut oka nic, ale ja postanowiłam te 3 składniki połączyć w coś wyjątkowego, a to wszystko z okazji pojawienia się w portfolio Nescafe Dolce Gusto nowej kapsułki- Grande Mexico z organicznych ziaren Arabika i Robusta dojrzewających właśnie w Meksyku.
Wróćmy do kalafiora. Od zawsze uważałam, że jest on świetnym nośnikiem smaku. Smakuje świetnie na surowo, w surówkach i sałatkach, ale wychodzi z niego prawdziwy zorro po zapieczeniu, wydobywamy z niego wtedy najsłodsze nuty. Najpierw ugotowałam go z dodatkiem mleka (dzięki temu jest cudownie delikatny), następnie wysmarowałam wyjątkową glazurą na bazie świeżo zaparzonej kawy Grande Mexico z dodatkiem typowo meksykańskich przypraw i chwilę zapiekłam z tartym serem.
Ale jak wiadomo, w kuchni kluczem są dodatki. Na ich poziomie rozegra się niezły Meksyk! Mamy tu limonkę, kolendrę, a całość posypujemy pokruszonymi nachosami. Zakładam wam, że to danie pokaże wam pełną gamę możliwości niepozornego kalafiora.
Meksykański pieczony kalafior (2 porcje)
- 1 główka kalafiora
glazura:
- pół filiżanki kawy Grande Mexico Nescafe Dolce Gusto
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
gotowanie:
- woda
- szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatki:
- kawałek żółtego sera
- 2 limonki pokrojone w ćwiartki
- świeża kolendra
- garść nachos
- Kalafiora dzielimy na większe różyczki.
- Wrzucamy różyczki kalafiora do garnka, wlewamy szklankę mleka i dolewamy tyle wody, aby przykryła kalafiora. Dodajemy sól, cukier i gotujemy ok. 12 minut.
- Odcedzamy kalafiora i rozkładamy go na żaroodpornej blasze.
- Przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i czekamy ok. 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i smarujemy kalafiora glazurą za pomocą pędzelka.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
- Na posmarowanego glazurą kalafiora ścieramy ser na grubych oczkach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
- Gotowego kalafiora solimy, posypujemy kolendrą, układamy dookoła limonki (którymi później go skropimy) i posypujemy rozkruszonymi nachos.
Śliwka