Marchewkowe naleśniki
*do dressingu można także dodać posiekany ząbek czosnku
Marchewkowe naleśniki
Cieniutkie, rumiane, maślane i z chrupiącym brzegiem. Tak wyobrażam sobie idealne naleśniki. Być może będziecie w szoku, ale tym razem, zamiast mleka do ciasta dodałam marchewkowego soku.
Jak już mamy usmażone naleśniki to warto je docenić na wiele sposobów. Zaczynam po kaszubsku – dobri dzeń! Czyli od deseru, inspirując się ciastem marchewkowym. Naleśniki z kremowym serkiem, z sokiem pomarańczowym, masłem orzechowym, karmelizowanym bananem i pistacjami.
A w porze obiadowej puszczam oko w stronę Maroko. I proponuję naleśniki podać z marokańską sałatką marchewkową, z mango, sosem tahini, halloumi, kolendrą, pistacjami i granatem. Gwarantuję eksplozję smaku!
Marchewkowe naleśniki
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 400 ml soku marchewkowego
- 3 łyżki topionego masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka tartego imbiru (opcjonalnie)
Na słodko:
- 200 g kremowego serka typu Philadelphia
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 100 g tartej marchewki
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
- banan
- łyżeczka masła klarowanego
- posiekane pistacje
Na słono:
- halloumi
- marchewka
- mango
- granat
- pistacje
- kolendra
- dressing: *
- 5 łyżek pasty tahini
- 5 łyżek soku z cytryny
- 10 łyżek zimnej wody
- szczypta kminu rzymskiego
Naleśniki:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy rozbełtane jajka i sól.
- Wlewamy sok marchewkowy i mieszamy powoli ciasto pozbywając się grudek.
- Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt lejące. Wstawiamy je na minimum 30 minut do lodówki.
- Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, przecieramy odrobiną masła klarowanego.
- Wylewamy chochlę ciasta, smażymy naleśniki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą odpowiednio rumiane.
- Naleśniki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Serwujemy z ulubionym farszem.
Na słodko:
- Serek mieszamy z masłem orzechowym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę.
- Na maśle podsmażamy plastry banana, aż się zarumieni. Możemy dodatkowo dodać łyżeczkę miodu, aby się ładnie skarmelizwał.
- Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w rulon. Z wierzchu dekorujemy karmelizowanym bananem i posiekanymi pistacjami.
Na słono:
- Marchewkę tniemy we wstążki, mango kroimy w paseczki. Plastry halloumi wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z dwóch stron, aż się zarumieni.
- Tahini łączymy z wodą, sokiem z cytryny i kminem, mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
- Naleśniki smarujemy cienko pastą tahini, składamy w kopertę. Serwujemy z mango, marchewką, halloumi, pistacjami, listkami kolendry i pestkami granatu.