Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą
11 stycznia 2014 ·
Przepis
20-25 sztuk
Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą
11 stycznia 2014 ·
Przepis
Czekoladowe ciasteczka nie potrzebują chyba reklamy, więc rozbudowany wstęp byłby tu zbędny. Kochają je dzieci, młodzież, kobiety, mężczyźni, nawet drwale i krasnale!
Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g trzcinowego cukru (lub mniej białego np. 120 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g czekolady (u mnie trochę mlecznej, białej i gorzkiej)
- Nad rondelkiem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę, a w niej połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
- W misie ucieramy masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajko, rozbełtujemy je, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy oraz sok, mieszamy.
- Do masy maślanej dodajemy jajko razem z sokiem i dalej ucieramy masę. Następnie wlewamy topioną i ostudzoną czekoladę.
- Dalej ucierając masę, wsypujemy w dwóch partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną w drobne kawałeczki pozostałą czekoladę. Mieszamy do połączenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy pergaminem lub matą silikonową.
- Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub trochę większe), spłaszczamy je delikatnie i układamy w kilku centymetrowych odstępach na blasze. Pieczemy przez 9-11 minut.
- Upieczone ciasta przekładamy na kuchenną kratkę.
Tosia
W tej kategorii