Czekoladowa tarta jaglana z orzechami
18 marca 2014 ·
Przepis
Czekoladowa tarta jaglana z orzechami
18 marca 2014 ·
Przepis
W zeszłym tygodniu, w apetycznym stylu Śliwka rozpoczęła nasz nowy cykl na blogu – Wtorek z kaszą. W pierwszym wpisie zostały podane główne powody dla których powołałyśmy nową tradycję i mogę śmiało się pod tym podpisać. Śliwka oszalała na punkcie kaszy, oKASZAłam również ja!
Już nie mogę się doczekać kolejnych wtorków, by zrealizować nasze wszystkie pomysły i zachęcić czytelników do wspólnego gotowania. A już teraz wiem, że kilka osób się do nas przyłączyło.
Wiadomo, że kasze są zdrowe, ale niekoniecznie każdy ma z nimi smakowite skojarzenia. Szkoda, bo oprócz dodatku do typowych dań obiadowych, można z nich stworzyć niezwykle wiele kreatywnych i zachęcających potraw. Wystarczy się na kasze kulinarnie otworzyć, a okaże się, że można z nich przygotować nawet przepyszny i lekki deser.
Kiedyś na warsztatach dotyczących przyrządzania ryb i owoców morza, miałam okazję brać udział w przygotowywaniu tarty z kaszy kuskus. Wspominając warsztaty i idąc tym tropem uznałam, że w podobny sposób można upiec tartę z kaszy jaglanej, dodając do niej jeszcze kakao. Krem do tarty również można zrobić z jaglanki, sprawdziłam to już wiele razy miksując ją na czekoladowy budyń. Połączyłam kilka skojarzeń i tym sposobem powstała czekoladowa tarta jaglana, którą wzbogaciłam o dodatek prażonych w miodzie (lub syropie z agawy) orzechów laskowych.
I co Wy na to? Teraz nam wierzycie, że kasza może być pyszna? 🙂
Ps. Tarta podobno smakuje trochę jak nutella.
Ps.2. Zapomniałam dodać, że tarta przy okazji jest bezglutenowa.
Ps. Tarta podobno smakuje trochę jak nutella.
Ps.2. Zapomniałam dodać, że tarta przy okazji jest bezglutenowa.
Czekoladowa tarta jaglana z orzechami:
Spód:
- 500 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
- 50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 20 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- jajko
Krem jaglany:
- 250 g ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy jaglanej
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mleka
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- 500 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej łączymy z rozbełtanym jajkiem, kakao, cukrem i mąką. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby otrzymać zwartą masę.
- Formę do tary wykładamy przygotowaną masą z kaszy, wyrównując wierzch przyszłego spodu przy pomocy łyżki lub zwilżonej wodą dłoni (wtedy kasza nie będzie się kleić).
- Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy spód przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy stan upieczenia tarty i w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia o 5 minut.
- W czasie gdy piecze się spód, przygotowujemy krem jaglany. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypujemy do wysokiego naczynia.
- Na suchej patelni prażymy przez kilka minut orzechy laskowe, następnie przekładamy je na czystą ściereczkę i ocieramy o siebie, aby pozbyć się brązowej skórki.
- Obrane orzechy ponownie wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy oraz szczyptę cynamonu (opcjonalnie).
- Karmelizujemy orzechy przez ok. 5 minut. Po tym czasie kilka orzechów odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy i zostawiamy na patelni do momentu rozpuszczenia czekolady.
- Do naczynia z kaszą dodajemy orzechy w miodzie i czekoladzie. Dodajemy kakao oraz mleko i miksujemy na gładką masę.
- Upieczoną tartę z kaszy studzimy. Następnie wykładamy na nią krem i dekorujemy tartę prażonymi orzechami w miodzie.
Tosia
W tej kategorii