Mini mazurki z solonym karmelem i bananem
Mini mazurki z solonym karmelem i bananem
Moment siadania po świątecznym śniadaniu „na zestawie wypoczynkowym” i obserwowanie z pełnym brzuchem stolika zapełnionego słodkościami jest zawsze momentem traumatycznym. Oczy by chciały, ale gdzie to wszystko się zmieści? A przecież do spróbowania jeszcze tyle pyszności: sernik cytrynowy na spodzie marchewkowym, babka czekoladowo-buraczana z syropem rozmarynowym (polecam też pełnoziarnistą bananową), kostki miodowe i jeszcze mazurki.
Aby zmniejszyć swoje cierpienie i spróbować każdego ciasta, postanowiłam, że w tym roku zrobię mazurki w wersji mini, dzięki temu będę mogła przygotować je w dwóch lub trzech smakach. Na pewno pojawi się powtórka z rozrywki w postaci mazurków z mango curd i bezą, prawdopodobnie będą też miniaturowe mazurki różane. A zamiast kajmakowych, w tym roku smak inspirowany znanym ciastem „Banoffee pie„.
Kruche ciasto, krem krówkowy z solą, plasterki banana i bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Wiem, że kombinacja tego deseru na pierwszy rzut oka może wydawać się zbyt słodka, ale po spróbowaniu łatwo zrozumieć, dlaczego Banoffee kocha tyle osób 🙂
Mini mazurki „Banoffee” – z solonym karmelem i bananem:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 70 g cukru pudru
- żółtko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- Solony krem krówkowy (przepis)
- banan
- łyżka soku z cytryny
- 100 g zimnej śmietany kremówki
- 125 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka kakao
- Składniki ciasta krótko zagniatamy w kształtną kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy solony krem krówkowy z tego przepisu.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę. Dodajemy cukier puder i mascarpone, krótko miksujemy do uzyskania lśniącego kremu. Wstawiamy do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Blat podsypujemy mąką i cienko wałkujemy ciasto.
- Wycinamy kółka o średnicy 6-7 cm, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki. Dzielimy je na po dwa pasma i zawijamy jak warkoczyk. Falą dekorujemy rant przyszłych mazurków. Ciasto z wierzchu nakłuwamy widelcem.
- Mazurki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
- Banana kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Wypieczone spody smarujemy kremem karmelowym i wykładamy plasterkami banana. Przed podaniem wierzch dekorujemy kremem przy pomocy szprycy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z dodatkiem kakao.
- Mazurki przechowujemy w lodówce.
Tosia