Brownie z bananami i słonym karmelem
17 sierpnia 2013 ·
Przepis
Brownie z bananami i słonym karmelem
17 sierpnia 2013 ·
Przepis
Tak by mógł wyglądać już każdy następny tydzień- wolne, jeden dzień pracy i znowu wolne. Zmęczenie powoli zaczyna mnie zabijać. Przez regularny tryb funkcjonowania, zasypiam w miejscach publicznych już około 21:30 i nic nie mogę na to poradzić. W pewnym momencie po prostu czuję, że moje powieki robią się zbyt ciężkie, żeby unieść je własnymi siłami.
Zawsze byłam raczej nocną duszą, więc to dla mnie pewna nowość. Wracam więc z pracy i biegam, żeby ze wszystkim zdążyć zanim niespodziewanie zasnę. A gdzie tu czas na przyjemności? Odpowiedź: w sobotę.
Słodka sobota pozwala mi się chwilę zrelaksować i choć zwykle wolę owocowe, odświeżające desery, tym razem stawiam na zabójczą słodycz- brownie z bananami i słonym karmelem. Raj dla czekoholików.
Brownie z bananami i słonym karmelem:
– 250 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
-150 g cukru
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 4 jajka
– 100 g mąki
– 2 banany
Karmel:
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do metalowej miski włóż połamaną na małe kawałki czekoladę, masło, cukier i szczyptę soli.
- W garnku zagotuj 1/4 wysokości wody.
- Umieść miskę na garnku i gotuj zawartość w kąpieli wodnej aż czekolada i masło się rozpuszczą.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Do wystudzonej masy dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Wbijaj po jednym jajku i mieszaj masę trzepaczką.
- Dodaj mąkę i wymieszaj tak, aby masa była jednolita.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem, aby ciasto się nie przykleiło.
- Wlej czekoladową masę do formy i rozprowadź, aby ułożyła się równomiernie.
- Banany pokrój w plastry. Wyłóż je na czekoladową masę, umieszczając je obok siebie i lekko przyciskając.
- Wstaw formę do piekarnika na ok. 25 minut (zależy od piekarnika, gdy masa wyschnie z góry, wyjmij ciasto).
- Przygotuj karmel. Do garnka o grubym dniem wsyp cukier i wlej wodę.
- Podgrzewaj i mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
- W tym czasie w innym rondelku podgrzej kremówkę i utrzymuj ją ciepłą przez czas gotowania karmelu.
- Gdy się zagotuje przestań mieszać i zmniejsz ogień.
- Gotuj bez mieszania aż nabierze złotej barwy (u mnie to trwało ok 10 minut). Zanurz w nim czubek łyżeczki. Gdy od łyżeczki pójdzie „nitka” karmelu oznacza to, że jest gotowy.
- Zdejmij z ognia i wlej ciepłą kremówkę. Pomieszaj drewnianą łyżką.
- Nie dotykaj aż lekko nie ostygnie (jest bardzo gorący!).
- Polej karmelem każdy kawałek ciasta.
Śliwka
W tej kategorii