0

Omletowe zawijańce

Wskazówki

*Z sosu sojowego można zrezygnować lub użyć go zamiast soli.

Omletowe zawijańce

Za nami pierwsze naprawdę ciepłe dni, wszyscy oszaleli z radości! Ludzie niczym Muminki po zimie, wyszli z domów szukając promyków słońca i zielonych trawników. Konkurencja w parku była na tyle duża, że trudno było znaleźć kawałek trawy, aby otworzyć sezon na grę we frisbee. A po aktywności na świeżym powietrzu, aż przyjemnie zjeść coś naprawdę lekkiego i powoli przerzucić się na wiosenną kuchnię.

Nie jestem rannym ptaszkiem, ale z powodu podróży wstałam dziś wyjątkowo wcześnie. Usmażyłam cieniutkie omleciki, które zawijaliśmy jak naleśniki. Tak zupełnie szczerze to dodatki nie były zbytnio przemyślana kompozycją, po prostu wykorzystałam składniki, które znalazłam w lodówce. Dlatego zachęcam do tworzenia własnych połączeń smakowych, niczym kompozytor naleśników w znanej sieciowej naleśnikarni.

W omletowych zawijańcach pojawiła się np. gruszka, bazylia i ser brie, a w drugim zestawie sos musztardowo-miodowy, szynka dojrzewająca, brie, papryka, bazylia i rzodkiewka. Na pewno wspaniale komponowałby się tutaj także wędzony łosoś. A w wersji bardziej orientalnej, z omlecików można zawinąć wiosenne sajgonki.


 Omletowe zawijańce:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka sosu sojowego*
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku/koperku/bazylii
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Proponowane dodatki:

  • szynka dojrzewająca
  • ser brie
  • papryka
  • rzodkiewka
  • gruszka
  • bazylia
  • sos musztardowo-miodowy (2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, łyżeczka octu balsamicznego, posiekany koperek)

  1.  Jajka roztrzepujemy z zimną wodą, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i sosem sojowym.
  2. Teflonową patelnię delikatnie skrapiamy olejem lub oliwą. Wylewamy część masy jajecznej w taki sposób, aby utworzyła cienki naleśnik.
  3. Smażymy przez 2-3 minuty z jednej strony i delikatnie przekładamy na talerz. Omleciki można dodatkowo odsączyć z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Środek omlecików smarujemy sosem i wykładamy wybranymi składnikami, zawijamy jak naleśnika i serwujemy na ciepło.

Tosia