Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku
Zmiana czasu zdziwiła dzisiaj wiele osób, tak jak pierwszy śnieg zaskakuje kierowców. Koleżanka prawie spóźniła się do pracy, moja babcia wparowała do kościoła na „Amen”, a ja wyjątkowo w tym roku byłam przygotowana na krótszy sen. I chociaż niedzielny poranek wydawał się krótszy niż zwykle, znalazł się czas na leniwe śniadanie.
Nie przepadam za generalizacją, gdy ktoś zbyt często używa słów: zawsze, nigdy, wszyscy, najlepszy, najbardziej . Tym razem jednak mogę śmiało napisać, że zawsze gdy pytam Pawła co chce zjeść na śniadanie, odpowiada to samo – JAAAJKAAA.
Zgadzam się z tym, że proste smaki czasem są najlepsze, ale nie lubię monotonii na talerzu, więc staram się urozmaicać te śniadania z jajami. Smażę sadzone, wbijam jajka w wirek, aby powstała koszulka, obieram ze skorupki, ubijam białka na omlet i zapiekam.
Dzisiaj przypomniał mi się jeszcze jeden patent – jajka gotowane w szklance, zwane też jajkami po wiedeńsku. Jajka wbijamy do szklanki i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Na spód można wyłożyć coś dla smaku np. łyżkę pesto lub zrobić to na koniec z wierzchu, gdy jajka się już zetną. Oprócz pesto posypałam danie jeszcze kremowym serem typu feta, dodałam listki bazylii i plasterki rzodkiewki. A zamiast łyżką, proponuję jajka zjeść chrupiącym słupkiem z grzanki. Polecam także przepis sprzed 3 lat na jajko po wiedeńsku ze szpinakiem w maśle orzechowym.
Jajka po wiedeńsku:
- 2 jajka
- 2 łyżki pesto z bazylii lub suszonych pomidorów
- 2 łyżki sera typu feta (można zastąpić np. kozim serkiem)
- rzodkiewka
- listki bazylii
- sól, pieprz
- kromka chleba na zakwasie
- łyżeczka oliwy
- W szklankach umieszczamy po łyżce pesto i wbijamy po jednym jajku. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Szklanki wkładamy do garnka z gotującą się wodą w taki sposób, aby sięgała do 3/4 wysokości. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż białko i żółtko się zetną. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania o jeszcze kilka minut lub przyśpieszamy przykrywając na chwilę garnek pokrywką. Istnieje także możliwość, że jajko będzie już poprawnie ścięte po 7 minutach.
- W tym czasie kromkę chleba kroimy w paseczki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.
- Gdy jajka się zetną, wyciągamy ostrożnie szklanki przy pomocy ściereczki. Wierzch posypujemy serem, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i świeżą bazylią. Podajemy z grzankami.
Tosia