Truskawkowy pudding jaglany
*Kaszę przed gotowaniem można dodatkowo uprażyć krótko na patelni lub zalać wrzątkiem – dzięki temu będzie miała mnie goryczy.
**Pudding można dodatkowo dosłodzić np. 2 łyżkami cukru lub miodu.
Truskawkowy pudding jaglany
Zazwyczaj wtorki są u nas zarezerwowane na eksperymenty z kaszą. Nikt jednak nie powiedział, że wtorkowa bohaterka nie może pojawić się na blogu także w inne dni. Szczególnie, że nasza ulubiona kasza jaglana wspaniale sprawdza się w formie śniadaniowej.
Od czasu do czasu witam poranki słodkim i aksamitnym puddingiem jaglanym. Lubię czasem zacząć dzień rozgrzewającym daniem i z myślą, że przemycam sobie coś zdrowego już z samego rana.
Całkiem zdrowego, ponieważ zazwyczaj wtedy miksuję ugotowaną kaszę jaglaną z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady, orzechami, awokado lub bananem. Do kaszy dodaję też czasem kawę lub kakao. Całość krótko miksuję i pudding jaglany gotowy!
Tym razem jednak zrobiłam inaczej i zamiast pójść w czekoladowe smaki, wybrałam do tego truskawki. Resztę zobaczycie już w przepisie 🙂
Truskawkowy pudding jaglany:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- 300 g truskawek
- łyżka wody różanej
- 50-100 g mleka kokosowego
- truskawki do ozdoby
- syrop truskawkowy z tego przepisu
- Kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy mlekiem, wodą, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na ogniu.* Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kasza wchłonie płyn.
- W tym czasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy truskawki, dodajemy wodę różaną i mleko kokosowe.** Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na gładki pudding.
- Pudding podajemy od razu posypany truskawkami i oblany syropem truskawkowym. Świetnie smakuje również schłodzony.
Tosia