Kanelsnurrer – norweskie bułeczki z cynamonem
16 kwietnia 2014 ·
Przepis
10 sztuk
Wskazówki
*Instrukcja formowania bułeczek na zdjęciach.
Kanelsnurrer – norweskie bułeczki z cynamonem
16 kwietnia 2014 ·
Przepis
Dzisiejszy poranek powitałam w Oslo, dlatego postanowiłam, że Was również przywitam w norweskim stylu 🙂
Tak naprawdę jest czwartek, dlatego trochę dziwnie pisać mi ten post już teraz. Przygotowałam śniadaniowy przepis na niedzielę wcześniej, bo przewidziałam, że nie znajdę na to czasu w trakcie wyjazdu.
Uwielbiam z podróży przywozić ze sobą kulinarne wspomnienia, dlatego liczę, że tak będzie i tym razem. Mam zamiar poznać przez weekend najlepsze smaki Oslo i następnie odtworzyć je w swojej kuchni.
Gdy przed wyjazdem pomyślałam o skandynawskiej kuchni, moim pierwszym skojarzeniem były cynamonowe bułeczki. Co prawda Kanelbullar pochodzą ze Szwecji, ale podobne zawijaski z cynamonem można dostać w Oslo.
Nazywają się Kanelsnurrer i moim zdaniem są niezwykle urodziwe. Mam swoją ulubioną recepturę na ślimaczki cynamonowe, dlatego postanowiłam ją zmodyfikować i poszukać wskazówek dotyczących zawijania ciasta w supełki. Tutaj znalazłam ciekawą instrukcję w formie zdjęć, więc poszłam do kuchni i zabrałam się za wyrabianie ciasta.
Jako nadzienie wybrałam klasyczne masło cynamonowe, chociaż przypuszczam, że wyszłoby równie ciekawie z dodatkiem np. suszonej żurawiny, marcepanu lub z kardamonem.
Kanelsnurrer idealnie smakują do kawy i wspaniale się sprawdzą jako słodkość na niedzielne drugie śniadanie.
Kanelsnurrer – norweskie bułeczki z cynamonem:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży instant
- 70 g cukru
- jajko
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
- szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- rozbełtane żółtko z łyżeczką mleka (do posmarowania wierzchu)
- cukier perłowy/prażony amarantus do posypania bułeczek (opcjonalnie)
Masa cynamonowa:
- 100 g miękkiego masła
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 5-6 łyżeczek cukru trzcinowego
- szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól, szczyptę kardamonu i wbijamy jajko.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Stopniowo wlewamy je do suchych składników i na niskich obrotach miksera zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 7 minutach wyrabiania, dodajemy stopniowo po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto przez jeszcze 5 minut.
- Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do posmarowanej masłem misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1-1,5 h.
- W tym czasie łączymy miękkie masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Próbujemy masła i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru/przyprawy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki prostokąt o takich samych wymiarach (u mnie ok. 35×25 cm).
- Jeden prostokąt z ciasta smarujemy cynamonowym masłem i przykrywamy go drugim płatem ciasta. Kroimy na 10 paseczków (wzdłuż dłuższego boku).
- Każdy paseczek nacinamy w połowie na pół, zostawiając końcówkę ciasta złączoną.* Zaplatamy z dwóch części coś w rodzaju warkoczyka, z którego formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.*
- Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte Kanelsnurrer smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy perłowym cukrem lub prażonym amarantusem.
- Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca, bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Tosia
W tej kategorii