Jesienny kus kus
1 listopada 2012 ·
Przepis
Jesienny kus kus
1 listopada 2012 ·
Przepis
Kolejna propozycja „do pudełka” w ramach naszego tygodniowego cyklu to obok melona z fetą i miętą również jeden z moich faworytów. Mówię tu o kus kusie na zimno z ulubionymi dodatkami.
Zwykle przygotowując sobie kus kus korzystam z przepisu, który prezentowałam Wam już kiedyś (kolorowy kus kus) z rodzynkami i wyraźną nutką mięty. Skoro jednak jesteśmy w środku jesieni, zobowiązuje mnie to do dokonania pewnych eksperymentów z moimi kus kusowymi dodatkami.
Dzisiaj na szczęście pewnie każdy z was odpoczywa i rano porzuciliście zastanawianie się nad tym co wziąć ze sobą na przekąskę do pracy na rzecz przeturlania się na drugi bok.
Wolne dni świąteczne zawsze kojarzą mi się z czymś wyjątkowym na obiad, wspaniałymi zapachami i długimi rozmowami przy stole. Dlatego dzisiaj stworzyłam dla rodziny coś wyjątkowego- polędwicę z dzika z sosie winno-jagodowym. Ale miało być nie o tym…:)
Jutro niestety większość z nas nie będzie się cieszyć wolnym długim weekendem i dylemat powróci. Proponuję więc postawić na jesienne dodatki i rozgrzewające przyprawy, które umilą nam dzień na samą myśl, że zapakowaliśmy je ze sobą.
Jesienny kus kus:
-150 g kus kusu
– 350 g dyni obranej ze skórki
– 30 g suszonych grzybów shitake
– 150 g suszonych śliwek
– 1 l wody
– 2 gwiazdki anyżu
– 1 kora cynamonowa
– 3 cm kawałek świeżego imbiru
– sól
- Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie.
- Dynię pokrój w małą kostkę, rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż aż dynia będzie brązowawa i miękka.
- W garnku zagotuj wodę, wrzuć anyż, cynamon, imbir (może być ze skórką) i namoczone wcześniej, pokrojone w cienkie plasterki grzyby shitake. Gotuj przez ok. 10 minut.
- Suszone śliwki poszatkuj.
- Kus kus wsyp do miski razem ze śliwkami i podsmażoną dynią. Na misce ułóż sitko i wlej zawartość z gotującą się wodą. Woda naleje się do kus kusu, a grzyby shitake z przyprawami zostaną w sitku. Wyjmij przyprawy, a grzyby shitake podsmaż jeszcze na patelni przez ok. 5 minut aby bardziej zmiękły.
- Odczekaj ok. 5 minut aż kus kus pochłonie wodę. Posól i dodaj podsmażone grzyby. Całość wymieszaj.
Śliwka
W tej kategorii