Żurawinowa galaretka w kieliszkach

Żurawinowa galaretka w kieliszkach

Tym razem nie w piątek, a w sobotę, gościmy was na naszej burczydomówce. Chociaż chciałybyśmy przekazać wam gotowy przepis na udany wieczór, niestety możemy tylko pomóc w kulinarnym aspekcie, reszta zależy od was! Dzisiaj, wyjątkowo, na imprezę wstęp mają tylko kobiety, bowiem po wieczorze kawalerskim czas na wieczór babski! A pomoże nam w tym marka Lubelska.

Aż korci, żeby wieczór potraktować niesztampowo, zrezygnować z tych róży i kwiatów, ale przecież większość z nas, kobiet, naprawdę lubi takie klimaty. Będzie więc słodko, różowo, ale z pazurem. Bo pierwsze skrzypce w deserze będzie grała Lubelska żurawinowa w formie galaretki.

Po rozmowach z wieloma osobami wiem, że zrobienie galaretki nie dla każdego jest oczywiste. Często korzystamy z galaretek gotowych, nie zdając sobie sprawy, że galaretkę można zrobić (prawie) ze wszystkiego co płynne, po prostu do mieszanki dodając starą, poczciwą żelatynę. A serwowanie drinka w formie galaretki na pewno świetnie urozmaici domówkę.

My, kobiety zwykle szalejemy na punkcie estetyki, dlatego warto galaretkę zaserwować w ładnym kieliszku, z delikatnymi, kwiatowymi akcentami. Idealnie wkomponują się niekończące się, wieczorne rozmowy.


Żurawinowa galaretka w kieliszkach (4 porcje)

– 100 ml żurawinowej Lubelskiej
– 225 ml soku żurawinowo-jabłkowego
– 2 łyżki żelatyny w proszku

– dekoracje: stokrotki, pączki róży


1. Podgrzej w garnku żurawinową Lubelską i sok i bezpośrednio przed zagotowaniem wyłącz.
2. Dodaj żelatynę i mieszaj przez 2 minuty za pomocą trzepaczki, aby dobrze ją rozprowadzić.
3. Zalej kieliszki ciepłą wodą, aby nie pękły pod wpływem gorącej mieszanki i nalej galaretkę do 3/4 wysokości.
4. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje.
5. Podawaj z kwiatowymi dekoracjami.


Śliwka