Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem

Nadchodzi pora obiadowa, na rozgrzewkę zupa z tego tajemniczego słonecznika bulwiastego. Wrzucając z ranka bulwę do garnka być może ktoś Wam przeszkodzi zadając pytanie – Co tu się topi? Odpowiedzieć w takiej sytuacji trzeba ze stoickim spokojem – Przecież to topinambur.

W bulionie pojawiła się także pietruszka i wędzona gruszka. A gdy zupa powoli pyrkała, postanowiłam trochę poświntuszyć na boczku i ulepić świńskie uszka. Śliwka dziś wystąpiła w parze zBOCZKIEM. To połączenie sprawi, że będziecie jeść aż się uszy będą trzęsły!

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami i boczkiem

  • 500 g topinamburu
  • 3 pietruszki
  • 1/2 pora
  • marchewka
  • cebula
  • natka pietruszki
  • wędzona gruszka (można zastąpić 3 śliwkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Uszka

  • 150 g mąki pszennej
  • 80-90 ml letniej wody
  • łyżka topionego masła/oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów wędzonego boczku

Zupa

  1.  Topinambur obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy kilka minut.
  2. Dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszki, wędzoną gruszkę, obraną marchewkę, kawałek pora, opaloną nad ogniem cebulę, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele. Całość zalewamy 2,5 litrem wody i gotujemy godzinę na małym ogniu.
  3. Wyjmujemy pora, marchewki, gruszkę, przyprawy. Zostawiamy w garnku tylko topinambur i pietruszki (korzeń), miksujemy blenderem na aksamitną zupę.
  4. Dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Gotujemy zupę jeszcze 5 minut, następnie przecieramy przez sito.
  5. Zupę serwujemy z uszkami.

 Uszka

  1. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nimi śliwki.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy topione masło, sól i letnią wodę. Krótko wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, cienko wałkujemy, wycinamy kółka o średnicy mniej więcej 7 cm. Na środku każdego kółka kładziemy wcześniej przygotowaną śliwkę w boczku. Zlepiamy boki lepiąc pierożka i łączymy jego końce tworząc uszka.
  4. Tak uformowane uszka gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie przez 5 minut.
  5. Odcedzamy, przekładamy do miseczek i serwujemy z ciepłą zupą.

 Tosia