Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

ObiadPrzekąskiCebulaKozi serRozmarynZiemniakNa talerzuObiady czwartkoweZ warzywniaka

Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Gdy zostaną Ci z obiadu ziemniaki, nic się nie martw. O rety! Przecież można z nich zrobić przepyszne ziemniaczane kotlety.

Dostałam zaproszenie na wieś by zapoznać się z kozami. Pomyślałam – raz kozie śmierć spróbuję wydoić kozę. I gdyby kózka nie skakała, toby koziego mleka na ser nie miała.

W ziemniaczanych medalionach proponuję ukryć w środku niespodziankę w postaci koziego sera i karmelizowanej cebuli z rozmarynem.


Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

  • 300 g puree ziemniaczanego
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Panierka:

  • pokruszone płatki kukurydziane
  • bułka tarta
  • jajko
  • masło klarowane do smażenia

Farsz:

  • rolada z koziego sera
  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego

  1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle klarowanym z posiekanym rozmarynem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, przyprawiamy, krótko karmelizujemy.
  2. Puree ziemniaczane łączymy z roztrzepanym jajkiem, mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
  3. Masę dzielimy na 3 części.
  4. Każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek, na środku kładziemy plaster koziej rolady i łyżkę karmelizowanej cebuli. Wierzch przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną, delikatnie rozpłaszczamy tworząc kotleta.
  5. Kotlety obtaczamy w bułce tartej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, następnie moczymy w jajku i jeszcze raz panierujemy.
  6. Tak przygotowanie ziemniaczane medaliony podsmażamy na maśle klarowanym po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
  7. Podajemy na ciepło np. z żurawiną.