Zapiekane naleśniki z truskawkami i koglem-moglem

Zapiekane naleśniki z truskawkami i koglem-moglem

Pisząc pracę licencjacką na temat związany z blogami kulinarnymi zrozumiałam, że funkcja sentymentalna jedzenia odgrywa istotne znaczenie w życiu bloggerów. Obserwując blogi łatwo zauważyć, że często wpisy są nostalgiczne i chętnie odwołujecie się do smaków dzieciństwa. Myślę, że wiele osób tak ma i nie dotyczy to na pewno tylko bloggerów 🙂
Słodkim wspomnieniem dzieciństwa dla mojego chłopaka jest kogel-mogel. Wiele nas łączy wspólnego, ale akurat z miłością do tego deseru nie mogę się z nim podzielić. Ja zawsze byłam uczona, że surowe jajko w dzisiejszych czasach to ogromne zagrożenie z powodu salmonelli. Dlatego smak ucieranego żółtka z cukrem przez wiele lat był dla mnie zupełnie obcy. Nawet teraz, jakoś nie mogę przekonać się do tego smaku, mimo że nie mam problemów z surowym żółtkiem np. w Spaghetti Carbonara.
Lubię rozpieszczać swojego mężczyznę, dlatego wymyśliłam, że w ramach słodkiego pocieszenia za wczorajszą wielką przegraną przygotuję mu śniadanie przywołujące smaki dzieciństwa. Kogel-mogel postanowiłam zapiec z truskawkami zapiekłam na naleśnikach ze skórką cytrynową.
Wyszły przepyszne, szczególnie kogel-mogel z piekarnika jest po prostu cudowny 🙂

Zapiekane naleśniki z truskawkami i koglem-moglem:

  • 5 truskawek
  • konfitura truskawkowo-rabarbarowa
  • cukier puder

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka 1,5 %
  • 50 ml wody mineralnej
  • skórka z 1/3 cytryny
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek masła

Kogel-mogel:

  • 2 żółtka
  • półtorej łyżki cukru

  1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki. W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, jajka, sól i mleko. Ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie do ciasta dodajemy jeszcze 50 ml wody mineralnej i skórkę z cytryny.
  2. Jeśli chcemy, aby naleśniki były lekko rumiane, przed każdym naleśnikiem, smarujemy patelnię odrobiną rozpuszczonego masła. Jeśli nie, do ciasta dodajemy łyżkę oliwy lub rozpuszczonego masła i smażymy na suchej patelni z dwóch stron.
  3. Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy energicznie trzepaczką lub łyżką na puszystą masę.
  4. Na talerz nadający się do zapiekania kładziemy naleśniki posmarowane konfiturą i złożona w trójkąt. Na naleśniki kładziemy plastry truskawek i polewamy koglem-moglem.
  5. Talerz z naleśnikami wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni z funkcją grilla. Kładziemy na najwyższym szczeblu piekarnika i zapiekamy przez 5 minut.
  6. Zapiekane naleśniki posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.

Tosia