Zapiekane gruszki w czekoladzie

DeseryCzekoladaGruszkaSezon naSłodka sobotaZ warzywniaka

Zapiekane gruszki w czekoladzie

    Dostałam zakaz robienia słodyczy w domu. Gdy ostatnio z resztek po wiśniówce zrobiłam ciasto z kremem wiśniowym i bezą, które zniknęło z prędkością światła, moja rodzina powiedziała dość. Bo jak stoi, to aż szkoda się nie skusić.
    Starałam się dostosować, ale w końcu nadeszła moja kolej przygotowania słodkiej soboty i zaczęłam po kryjomu szykować kolejne desery. Wybrałam moment, w którym nikogo nie było w domu i jak najszybciej potrafiłam, stworzyłam deser, który przypadnie do gustu zapalonym czekoholikom- zapiekane w czekoladzie gruszki.
    To raczej nie moje smaki, wolę raczej orzeźwiające desery, w szczególności latem, ale mojemu zapalonemu maniakowi czekolady aż trzęsły się uszy.
    To fajnie wyglądający deser, do którego wykonania nie trzeba żadnych kulinarnych umiejętności. Właściwie robi się sam.

Zapiekane gruszki w czekoladzie:
– 6 małych gruszek
– 200 g gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 75 g cukru
– 3 jajka
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– szczypta soli

  1. Umyj gruszki i obetnij kawałek podstawy, tak aby gruszki stały na płaskim podłożu.
  2. Do garnka nalej ok. 1/4 wody i zagotuj. Ustaw na nim miskę tworząc kąpiel wodną.  Do miski wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, esencję waniliową i szczyptę soli.
  3. Mieszaj co jakiś czas, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Zdejmij miskę z garnka i ostudź.
  4. Do miski wrzucaj po jednym jajku i mieszaj trzepaczką.
  5. Przygotuj 6 żaroodpornych sufletówek. Do każdej wlej 3 łyżki masy czekoladowej.
  6. W masę włóż gruszkę i przyciśnij aż dotnie podstawy.
  7. Wstaw sufletówki do piekarnika i piecz 10 minut.
  8. Podawaj ciepłe.

Śliwka