Wiosenny twarożek z mlekiem kokosowym

Wiosenny twarożek z mlekiem kokosowym

    Nareszcie w powietrzu czuć wiosnę, a na straganach pojawiają się urodziwe nowalijki. Nawet rzodkiewki zaczynają smakować jak rzodkiewki, czyli są chrupiące i lekko ostre. Te zimowe zupełnie mi nie smakują, więc stęskniłam się za ich smakiem. To idealny moment, aby do śniadaniowego repertuaru przywrócić ulubiony wiosenny twarożek.
    Pewnie każdy robi go w domu „na oko”, dodając szczypiorek, koperek lub posiekaną natkę pietruszki. Większość osób twaróg miesza ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i ja również zazwyczaj tak robiłam. Ostatnio wprowadziłam drobną zmianę, wymieszałam twaróg z mlekiem kokosowym. Nie był to efekt mojej fantazji, raczej braku nabiału (poza twarogiem) w lodówce.
Okazało się, że dzięki temu twarożek wychodzi aksamitny i lekki. Świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, szczególnie z miętą i melisą. Oczywiście obowiązkowym dodatkiem jest wcześniej wspomniana rzodkiewka, ale także skropione sokiem z cytryny awokado.
Do tego razowe pieczywo na zakwasie i leniwe śniadanie gotowe!

Wiosenny twarożek z mlekiem kokosowym, awokado i rzodkiewką:

  • 200 g chudego twarogu
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść świeżych ziół np. mięta, lubczyk, natka pietruszki, koperek
  • kilka rzodkiewek
  • plastry awokado
  • sól, pieprz

  1. Twaróg przekładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
  2. Zioła drobno siekamy (lub rwiemy), rzodkiewki kroimy w półplastry lub kostkę i dodajemy je do twarożku. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Twarożek podajemy z plastrami awokado (skropionymi sokiem z cytryny).

Tosia